25 жовтня в Україні відбулись місцеві вибори. Вони запам’ятаються рекордно низькою за всю історію незалежної України явкою виборців та ймовірною поразкою «Слуги народу» в регіонах, де була чи не найвища їх підтримка.

Так, 25 жовтня на місцеві вибори прийшло лише 36,88% виборців. Найактивніше голосували у  західній та центральній Україні. Найгірше – на південному-сході. Там у більшості регіонів прийшло лише 32% виборців. Як наслідок – у цих регіонах до влади ймовірно прийде партія кума Путіна - ОПЗЖ.

За даними екзитполів на виборах попередньо очікуються такі результати:

Несподіванкою цих виборів стало те, що екс-мер Слов'янська Неля Штепа, котра підтримувала російських терористів, вийшла у другий тур виборів та може знову очолити недавно звільнене від окупантів місто. Крім того екснардеп, який цинічно розстріляв селянина, Лозинський став головою тої ж ОТГ, де був вчинений злочин.

Які висновки можна зробити із місцевих виборів та про що це свідчить? Про це ІА Вголос запитав у політологів та аналітиків.

Олексій Голобуцький, заступник директора Агентства моделювання ситуацій:

Низька явка пов’язана із розчаруванням людей у діючій владі. Кожен від Зеленського очікував свого: на заході – одного, на сході – іншого. Показовим є те, що практично в усіх обласних центрах перемагають діючі мери. Тоді як жоден представник від «Слуги народу» за даними екзит-полів не отримав мерського крісла. Це ймовірно означає і те, що люди, подивившись, як вони змінили центральну владу і що з цього вийшло, не захотіли йти на зміни на місцевому рівні.

«Низька явка допомогла ОПЗЖ перемогти на місцевих виборах»

Низька явка – це погано. Бо вона допомагає таким партіям, як ОПЗЖ перемагати на виборах. Оскільки за цю політичну силу голосують вмотивовані та ідеологічно налаштовані виборці. Бо якби явка була високою – результати виборів на сході були б зовсім іншими.

Олександр Антонюк, політолог:

У мене немає якихось яскравих вражень від цих виборів. Це – одна із найбеззмістовніших виборчих кампаній в органи місцевого самоврядування за всі роки незалежності України.

Усі політичні сили на місцевих виборах грались у велику політику та політичні лозунги загальноукраїнського рівня.

Окремі проекти, які були заточені під місцеві вибори, зосередились на своїх локальних проблемах і таким чином виграли ці вибори. Як на мене, перемогли у переважній більшості регіонів України, місцеві бізнес-інтереси: починаючи зі сходу та закінчуючи заходом. Тобто якщо «Європейська солідарність» взяла більшість у Львівську міську раду, то відповідно ОПЗЖ перемогла на своїх вотчинах і щонайгірше – в Одесі, що дивує. От у Львові ОПЗЖ взагалі не агітували. Повірте мені, в Одесі, Дніпрі, Харкові та Донецькій і Луганській областях «ЄС» була мінімум присутня. От і маємо результат виборів. Відповідно кожна політична сила закріпилась там, де у неї є ядро електорату: «Європейська солідарність» на Львівщині, «Свобода» на Тернопільщині та Івано-Франківщині, ОПЗЖ, якби не хотілось – на сході.

Олесь Доній, політолог:

На цих виборах мене вразила відстороненість українського політикуму від суспільства. І як наслідок – маємо рекордно низьку явку на місцевих виборах. Крім того далась взнаки пандемія коронавірусу. Для декого не піти на вибори було свідомим рішенням. Наприклад, про таку позицію заявили відомий волонтер Юрій Касьянов, режисер з Харкова Ігор Піддубний. Мотивація у цих людей була така, що після прийняття нового виборчого кодексу було унеможливлення балотуватися без причетності до політичної сили.

Володимир Воля, політолог:

Попри коронавірус активність у західних областях України була вищою, ніж у східних. Разом з тим, якщо подивитись на східну Україну, то саме там, де фіксуються спалахи коронавірусу – доволі низька явка. Якщо говорити про причини зниження явки, то їх є декілька:
  • Перша – побоювання людей відносно коронавірусу. Тобто хтось вирішив не йти, щоб не інфікуватися.
  • Друга – у деяких регіонах люди не прийшли на дільницю,бо за їх словами, нема з кого вибирати.
  • Третя– організаційна. На деяких дільницях утворились черги, через що багато хто, не бажаючи чекати, просто йшов геть. І тут питання, чому на попередніх виборах натовпу не було, а тут є проблеми.
  • Четверта– незрозуміла система виборів. За даними «Рейтингу», близько 40% людей не розуміли, як голосувати.
  • П’ята– втома від виборів, коли від однієї партії балотується велика кількість кандидатів, є багато передвиборчих гасел і білбордів. Люди відчувають інформаційне перенасичення. А тому у частини спрацювала захисна реакція.
  • Шоста причина – це погода. Був дуже теплий день і ймовірно були й такі, хто поїхав на відпочинок.
  • Сьома причина – розчарування у політичних елітах. Були випадки, що коли люди підтримували Зеленського, але на місцевих виборах у списку від «Слуги народу» побачили місцевих корупціонерів. І як наслідок – антисистемний електорат Зеленського міг просто проігнорувати вибори, не побачивши для себе нічого нового та адекватного.
Ми побачили прагматичний підхід виборців: люди зробили ставку на тих, кого вже знають та бачили у роботі. Мовляв, краще вже хай ті, що вже є, бо ми їх бачили у роботі і знаємо.

«На ці вибори пішли ті, хто проти влади, вони більш вмотивовані»

Ярослав Макітра, політтехнолог:

Першою причиною аномально низької явки є розчарування у політиках, другою – це коронавірус.

Якщо звернути увагу на голосування, то дійсно помітно, що «Слуга народу», яка перемогла на виборах у Парламент, на місцевих отримала дуже низький результат. Ймовірно, це пов’язано із розчаруванням у владі або ж через те, що виборці Зеленського не прийшли на дільниці.

Те, що в Одесі у міську раду перемагає ОПЗЖ, то це є реальна картина того, що було б, якби на парламентських виборах не було «Слуги народу».  Зараз Зеленський на цих виборах отримав фактично ляпас. Бо в Україні вкотре відбувся ідеологічний розкол. На заході перемогли сили, які позиціонують себе, як патріотичні, а на сході – відверто проросійські. «Слуга народу», котра намагалась бути посередині отримала поганий результат. Проте наскільки ситуація серйозна – висновки робити ще зарано. Бо йдеться про вкрай низьку явку.

А є розуміння того, що на ці вибори пішли ті, хто проти влади, вони більш вмотивовані. А тому я б не говорив, що ці вибори – це зріз суспільства. Наприклад, в Одеській області проголосувало лише 35 відсотків виборців. Це – дуже мало, бо є ще 65%, які думають по-іншому, але вони не дійшли до дільниці. І насправді, це дуже погано.

Юрій Романенко, експерт Українського інституту майбутнього:

Головний результат місцевих виборів – це те, що роль «Слуги народу», як інтегрального українського проекту, закінчена. Знову верх взяла мозаїчність та регіональність. Зеленський провалив шанс на посилення впливу центру. А тому попереду нас чекає посилення конфлікту із слабкою центральною владою та регіонами. І це все відбувається в умовах коронавірусу та бюджетної кризи.

Зараз знову вакантне місце для політичної сили, котра буде інтегратором України. Бо вже очевидно, що «Слуга народу» цю місію провалила.

 

 

Марія Бойко, Вголос

ІА "Вголос": НОВИНИ