Через безмитний ввіз автомобілів Україна недоотримала мільярди гривень

Уряд України хоче повернути митні платежі за ввезені в країну автомобілі для власного користування. На цьому наголошує «Економічна правда»

Ініціатива уряду прописана у законопроєкті 7418 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування», текст якого опублікували на сайті Ради.

У пояснювальній записці йдеться про те, що без сплати митних платежів оформлюють навіть автомобілі, що вважються преміум класу і вартують понад 1 млн грн. І хоча вартість долара і євро зросла на третину, все одно вартість авто понад 1 млн. грн є значною. особливо з огляду на те, що так можуть коштувати вживані «бляхи», які везуть з-за кордону.

Урядовці вважають, що в умовах воєнного стану, коли всі доходи мають бути консолідовані для боротьби з російським агресором, запровадження пільг на імпорт товарів, що не є товарами першої необхідності і водночас формують бюджет, має бути переоцінено та переглянуто.

Законопроєктом пропонується відновити оподаткування, яке було скасовано:

  • для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи;
  • для підприємств, що не сплачують ввізне мито;
  • для транспортних засобів, що ввозяться громадянами.

За час, коли в Україні звільнили від сплати мита, акцизу та ПДВ ввезення автомобілів, бюджет недоотримав біля 13 млрд грн. За такою схемою ввезено більше 119 тис автомобілів, причому зафіксовано випадки ввезення авто преміумкласу.

Уряд пропонує звільнити від сплати збору до Пенсійного фонду легкові автомобілі, оснащені виключно електричними двигунами (одним чи декількома).

 

ІА "Вголос": НОВИНИ