Понад 3 тисячі засуджених подали заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для служби в армії.

Про це повідомляє заступниця голови Міністерства юстиції Олена Висоцька в ефірі телемарафону.

Як відзначила Висоцька, ця цифра приблизно й прогнозувалась до прийняття закону. Зокрема при попередніх опитуваннях серед засуджених, близько 4,5 тисячі людей виявили бажання служити в армії.

Водночас вона зауважила, що не усім засудженим закон дозволяє мобілізуватись. Ба більше, дехто може отримати відмову з боку військово-лікарських комісій (ВЛК) через суспільно-небезпечні хвороби (ВІЛ, туберкульоз, гепатити).

«І тому коли ми говоримо великі цифри - про 20 тисяч, це дуже теоретичний потенціал. Реально це 4-5 тисяч. Але ми зрозуміли, що і 4-5 тисяч замотивованих людей, у яких є бажання умовно-достроково звільнитися за умови укладення контракту - це допомога для Збройних сил. Тому ми пішли на цей крок і зараз реалізовуємо відповідний закон», - зауважила вона.

За словами заступниці голови Міністерства юстиції, робота з тими, хто виявив бажання служити - вже розпочата. Відповідні заяви були складені й засуджені проходять ВЛК. Водночас їх також очікуватиме знайомство із командирами.

«Відповідно, командири військових частин дають свою згоду по конкретній людині й ми передаємо матеріали до суду», - пояснила Висоцька.

У тому ж числі в законі є перестороги для тих, хто вирішить вийти з тюрми, але відмовиться служити. Це загрожуватиме їм додатковими 5-10 роками ув'язнення.

ІА "Вголос": НОВИНИ