Статус Андрія Садового як неймовірно успішного та ефективного медіаменеджера не викликає сумнівів у львів’ян, на відміну від його управлінських якостей. Проте, окрім медіахолдингу, який належить його дружині, Андрій Садовий посилює свій медійний вплив також і на формально повністю незалежні медіа.

З-поміж інших ЗМІ, у Львові вже кілька років працює медіахаб “Твоє місто”, який спочатку був зареєстрований як громадська організація і лише згодом оформлений як товариство з обмеженою відповідальністю. Серед засновників ГО “Твоє місто” є власники цього медіа, подружжя Світлани Жаб’юк і Тараса Яценка. 

Про це «Вголос» пише з посиланням на «Перець».

Відомо, що Світлана Жаб’юк з 2009-го по 2011-й рік була шеф-редакторкою видання ZAXID.net. Із 2010 року воно є частиною ТРК “Люкс”, яке належить дружині міського голови Львова Андрія Садового, Катерині Кіт-Садовій. З 2019-го року жінка також очолила школу журналістики Українського католицького університету. Іншим співзасновником та керівником медіахабу є чоловік Світлани, львівський медіаменеджер Тарас Яценко. Саме йому на 100% належить ТОВ “Медіа-хаб” “Твоє місто”, згідно з даними сервісу opendata. Пара працює разом та спільно виховує дітей. 

Проте, аналізуючи склад бенефіціарів ГО “Твоє місто”, з якого надалі і формувалось медіа, важливо звернути увагу на двох інших осіб. Зокрема, одним зі співзасновників громадської організації є також Олег Мирославович Денис, який, за даними сервісу YouControl, є безпосередньо пов’язаний з відомою IT-компанією SoftServe. Зокрема, він вказаний як уповноважена особа цієї компанії.

Зауважимо, що корпорація SoftServe відома своїми тісними зв’язками з чиновниками Львівської міської ради та Андрієм Садовим. Тарас Кицмей – співзасновник ІТ-компанії SoftServe, створеної також за участі Тараса Вервеги – депутата Львівської облради від "Самопомочі, навіть отримав 2018-го року орден з рук міського голови. Та, крім символічних речей, зв’язок цей також є дуже практичним. 

Зокрема, саме Тарас Кицмей, з-поміж інших, вказаний як бенефіціар компанії “ЛемСтейшен”, яка безкоштовно, не сплативши жодної гривні до міського бюджету, отримала для подальшої реставрації та реновації територію старого трамвайного депо на перехресті вулиць Сахарова та Коперника. Крім того, відомо, що саме SoftServe отримав ласий контракт на впровадження е-квитка у Львові. 

Нагадаємо, в результаті тендера для впровадження е-квитка у Львові до фіналу дійшли два учасники – чесько-український консорціум з компаній «Мікроелектроніка» і SoftServe та естонська «Ріданго енд Дател». Остання запропонувала 7 із половиною мільйонів євро за впровадження проєкту е-квитка та 5 мільйонів 730 тисяч – за ліцензію, обслуговування та підтримку на наступні 10 років. Їхній конкурент – консорціум «Мікроелектроніка» і SoftServe – за аналогічні роботи просив 9 мільйонів і 2 з половиною відповідно. 

Початково за рекомендацією консультантів пропозиція SoftServe була відхилена, проте після втручання представників ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку, який і давав кошти на кредит) переможцем раптово стала львівська ІТ-компанія, що неабияк обурило естонців. Зауважимо, що станом на лютий 2022 року, попри обіцянки міських чиновників, електронний квиток повноцінно так і не запрацював. 

Нагадаємо також про те, що саме компанія SoftServe придбала територію колишньої виправної колонії на проспекті Івана Павла ІІ у Львові, де має намір облаштувати свій офісний центр. Інша частина земельної ділянки перейшла у власність структур депутата Львівської міської ради від фракції “Самопоміч” Романа Федишина. 

Умови для забудови колишньої колонії виконком ЛМР погодив у вересні минулого року. Згідно з ними, на території колишньої колонії мають будувати, перш за все, освітні та громадські об’єкти. Житлова забудова може мати не більше як 25%; громадська інфраструктурна забудова – не менше як 65%. Решту території повинні займати рекреаційні зони. Крім того, виконком передбачив загальноосвітню школу на 18 класних кімнат та дитячий садок на 180 місць. Міський голова Львова Андрій Садовий запевнив, що місто буде стежити за дотриманням цих умов.

Це важливий момент, адже різниця між задекларованими намірами та реально збудованими об’єктами у Львові не є чимось неможливим. Врешті, те, що власником колонії став забудовник, наштовхує на думку, що його цікавитиме не створення соціальної інфраструктури, громадських просторів і майданчиків, а розвиток власного бізнесу – комерційне будівництво.

Чи можливе таке? Ми звертались по коментар до пресслужби ЛМР, аби дізнатись, чи має місто конкретні інструменти впливу на потенційних забудовників. Там вказали на заяву міського голови Львова, який обіцяє контролювати ситуацію. Що ж, «на контролі» у мера вже було багато проблем, які роками залишаються проблемами.

Зауважимо, що на шпальтах видань, близьких до міського голови, про зобов’язання створити на території колишньої колонії соціальну інфраструктуру чомусь не згадували.

Четвертим співвласником ГО “Твоє Місто” є співвласник та генеральний директор мережі аптек  «D. S.» Олег Нікулишин. 

Відтак серед фактичних творців медіахабу маємо одну колишню співробітницю дружини міського голови та представника компанії, відомої тісними зв’язками з міським головою. Можливо, саме цей факт сприяє тому, що останні два роки медіа на безальтернативній основі отримує замовлення від адміністрації міського голови Львова, які оплачуються коштом платників податків. 

Зокрема, 14 лютого 2020 року департамент “Адміністрація міського голови” Львівської міської ради провів закупівлю без використання електронної системи на суму 85 200 грн. Згідно з нею, за цю суму медіахаб “Твоє місто” мав розміщати в мережі інтернет інформаційні повідомлення, трансляції подій наживо про діяльність міської ради, її виконавчих органів та посадових осіб Львівської міської ради.

Вже 4 березня того ж року схожий договір з медіахабом на суму 70 910 грн укладає управління “Секретаріат ради”. Нагадаємо, на той момент секретарем Львівської міської ради був Анатолій Забарило, а більшість у міському парламенті мала партія “Самопоміч”, лідером якої був Андрій Садовий. Крім того, в жовтні 2020-го року «Секретаріат ради» також замовив у “Твого міста” послуги із трансляції засідань міської ради, оцінивши їх у 18 тисяч грн. 

Цікаво, що вже у грудні 2020 року той же «Секретаріат ради» закупив додатково послуги з відеотрансляцій засідань Львівської міської ради на суму 10 500 грн у “Твого міста”. Сам договір був укладений 22 грудня 2020 року, а терміном надання послуг вказано  період з 22 грудня 2020  по  31 грудня 2020 року. Саме в цей період тривала перша сесія новоскликаної ради Львівської МТГ, чиї засідання відбувались 24 та 29 грудня. 

У вересні 2021 року за спрощеною процедурою відбувся тендер на послуги з висвітлення діяльності Львівської міської ради, які оцінили в 105 тисяч грн. Як і в попередніх випадках, безальтернативним учасником та переможцем став медіахаб “Твоє місто”.

Наскільки об’єктивним та незалежним може бути медіа, яке отримує гроші від міських чиновників за їхній піар, питання, звісно, риторичне. 

Зауважимо, що, попри ці суми, власник “Твого міста” Тарас Яценко, вочевидь, має певні фінансові проблеми, позаяк на його ім’я є низка незакритих адміністративних проваджень. Зокрема, станом на сьогодні він має несплачені штрафи за неправильне паркування, а також борг перед «Львівводоканалом» за несплату комунальних платежів, як свідчать дані з системи YouControl. 

ІА "Вголос": НОВИНИ