Міністерство освіти та науки України рекомендувало підручник для 10-го класу «Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)», який переконує учнів, що найяскравішими «проявами колабораціонізму» з нацистами були українські підрозділи «Нахтігаль» і «Роланд», а також дивізія «Галичина». Ілюструють це все портретом головнокомандувача УПА Романа Шухевича.

На це звернув увагу історик Роман Грицьків.

«Друзі, хто вважає, що символами колабораціонізму під час Другої світової війни були французький уряд Віші А. Петена, норвезький режим В. Квіслінга або »Русская освободітєльная армія« А.Власова, — ви глибоко помиляєтеся!

Підручник для 10-го класу загальної середньої освіти »Історія: Україна і світ (інтегрований курс, рівень стандарту)«, Київ, 2018, автори — Олена Аркуша та Мар'ян Мудрий, переконує наших учнів, що найяскравішими »проявами колабораціонізму" з нацистами були українські підрозділи «Нахтігаль» і «Роланд», ну і, звісно, дивізія «Галичина». А портрет Р. Шухевича навіть «достойний» проілюструвати це явище", — розповідає Грицьків.

"Вписуючи українську історію в світовий контекст, автори, чомусь забули згадати про французький, норвезький, польський, російський та інші, більш характерні прояви колабораціонізму, — обурюється історик. — Звісно, у тексті багато написано про особливості ситуації, мотиви тощо., але тим не менш ярлик всесвітніх колаборантів на українців почеплено.

Вітаємо! Тепер кожен український школяр буде асоціювати колабораціонізм саме з українською історією. Тепер українська національно-визвольна боротьба буде подаватися у традиційній московській і польській інтерпретації, як чергова інсинуація німецьких, чи ще якихось там ворогів, або прояв українського буржуазного націоналізму. Про яку незалежність ви говорите? Не мають права «злочинці», «прислужники» і «спільники» Гітлера на державність...

Так от, насправді це дуже серйозно і небезпечно. Адже наявність таких речей у шкільному підручнику (тираж 107 044) в історичній перспективі підважує саму ідею української незалежності, заперечує право українців на самовизначення та визвольну боротьбу".

 

ІА "Вголос": НОВИНИ