Про це повідомляє «Forbes».

Зокрема, було закрито угоду з продажу 50,02% акцій ПАТ «Фондова біржа ПФТС», а також продано 19,98% акцій «Української біржі» (УБ). Ще 23% акцій МБ планує позбутися найближчим часом. Тож цим фондовим майданчикам більше не загрожує втрата ліцензії у зв'язку з тим, що їх контролюють резиденти країни-агресора.

28 червня 2015 року набув чинності закон «Про ліцензування певних видів господарської діяльності». Документ було ухвалено ще на початку березня. Він установив нові вимоги до видання ліцензій для різних суб'єктів господарювання, до яких входить і фондова діяльність. Відповідно до закону, ліцензіати повинні позбутися ліцензій за наявності контролю над їхньої діяльністю з боку держави-агресора, у цьому випадку – Російської Федерації.

З огляду на ухвалення цього закону «Московська біржа» мала пришвидшити свій вихід з інвестицій на українському ринку, щоб не підставляти під удар два основні активи групи – «Українську біржу» та «ПФТС». І ліцензії обидва майданчики в результаті втратили, але відповідні рішення Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку пізніше було успішно оскаржено в Державній регуляторній службі України. Підставою послужив той факт, що на момент позбавлення ліцензій МБ уже перебувала у процесі виходу з інвестицій. Тепер же ні ПФТС, ні УБ не загрожує втрата ліцензії.

Після продажу частини пакету «Московської біржі» в ПАТ «Українська біржа» розмір пакету ММВБ знизився до 23,09%. «Московська біржа» – у завершальній стадії переговорів про продаж решти акцій «Української біржі», – йдеться в повідомленні СБ.

Покупцем частки УБ стала ІК Dragon Сapital – вона придбала близько 20% акцій. Найближчим часом компанія Teta Partners Ltd, яка діє в інтересах ІГ «Універ», завершить купівлю ще 20% акцій УБ. Решту акцій пакету МБ (43%) ІГ «Універ» викупить безпосередньо. Згідно з повідомленням Dragon Capital, після того як угода завершиться, акціонери УБ й активні учасники ринку сформують стратегічні плани подальшого розвитку цього фондового майданчика.

ІА "Вголос": НОВИНИ