На Волині церковна громада Свято-Луківського храму прийняла рішення приєднатись до Православної церкви України. Водночас місцевий священик висловив свою незгоду з цим рішенням і залишився вірним Московській церкві.

На знак незгоди з рішенням громади, священик намагався поцупити церковне начиння та літературу з Свято-Луківського храму, повідомляє  Володимир-Волинська єпархії ПЦУ, пише ZIK.

Зокрема, у Локачинському районі селяни виявили факт викрадення церковного начиння та літератури з їх Свято-Луківського храму священиком Московського патріархату.

Біля церкви ввечері селяни спочтаку побачили машину священика, а потім вже і самого московського попа. Він якраз виносив з храму викрадені речі.

Побачивши це, селяни викликали поліцію. Правоохоронці склали протокол по факту злочину.

Як писав «Вголос», до Православної церкви України перейшло з Московського патріархату вже понад 300 релігійних громад.

Найактивніше переходять парафії на заході та в центрі України, за рахунок Житомирщини значно активізувалася північна Україна. Поступово тривають переходи на Півдні та в столичному регіоні.

Зокрема, як писав “Вголос”, на Житомирщині митрополит Московського патріархату Овруцький і Коростенський Віссаріон здійснює тиск на священиків, котрі прийняли рішення про перехід до Православної церкви України.

Раніше московські попи на Вінниччині привезли парафіян-“тітушок” та зірвали голосування за перехід до ПЦУ.

Також попри погрози церковна громада села Карапчева Вижницького району Чернівецької підтримала перехід із підпорядкування колишньої Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України.

У ПЦУ у відповідь на закиди московських попів відповіли, що це ще питання, хто неканонічний: ті, хто має єдність зі Вселенським патріархатом, тобто Православна церква України, чи ті, хто порвав стосунки з Константинополем, тобто Російська церква.

Як писав “Вголос”, в Україні створили інтерактивну мапу, на якій можна спостерігати за кількістю переходів релігійних громад до ПЦУ.

ІА "Вголос": НОВИНИ