Голова Всеукраїнського об'єднання «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що ініціатива щодо націоналізації «Мотор Січі» однозначно правильна. Однак, проблему треба вирішувати не фрагментарно, а стратегічно - проголосувати у Верховній Раді свободівський Антиолігархічний пакет докорінних перетворень.

Про це Тягнибок написав на своїй сторінці у «Фейсбуці».

Наразі, за його словами, відкритими залишаються кілька важливих питань.

«Перше. Китайські інвестори вже вимагають (вдумайтеся в цю суму!) 3,6 мільярдів доларів компенсації (за втрачені інвестиції, неотриманий майбутній прибуток і будівництво допоміжних об‘єктів у Китаї). Мова йде про понад 10% всього річного бюджету України. З яких коштів і як це буде сплачено?

Друге. Чи вже порушено кримінальну справу щодо самого факту приватизації «Мотор Січі» її попереднім власником, олігархом-регіоналом В‘ячеславом Богуслаєвим? А також проти чиновників, які в 2019 році сприяли передачі цього стратегічного підприємства іноземцям? І чи збирається влада зобов‘язати саме Богуслаєва сплатити компенсацію Китаю у повному обсязі?

Третє. Рішення про націоналізацію «Мотор Січі» було ухвалене не на Банковій, а у Вашингтоні, який відкрито називає Китай своїм головним ворогом (про що заявив Байден на Мюнхенській конференції в лютому 2021 року) і намагається не допустити посилення його впливу в світі. Внаслідок цього ми опинилися в надпотужному трикутнику протистояння — США-Китай-Московія. Тож готуватися до серйозних наслідків на міжнародній арені потрібно вже.

І найважливіше. «Мотор Січ» має бути лише початком! Сьогодні в руках олігархів перебувають десятки стратегічних підприємств України!», - зазначив він.

При цьому додав: «У Ахметова, наприклад — 8 з 12 існуючих ТЕС, Київенерго, Укртелеком, повна монополія в коксохімічній галузі і найбільші заводи з виробництва чавуну та сталі. У Коломойського — феросплавний холдинг, який контролює 20-30 % світового (!) ринку феросплавів, половина ринку авіаперевезень України і нафтопереробний сектор. У Фірташа — азотний, титановий і газовий сектори. Список можна продовжувати...

Кілька людей контролюють фактично всю економіку України! Не платять податків, грабують державу, вивозять награбоване в офшори, встановлюють драконівські тарифи, деруть у три шкури за товари та послуги, тримають під своїм контролем національну безпеку країни!

Це розуміємо ми з вами.

Це розуміє цивілізований світ. Цитую свіже інтерв’ю колишнього спецпредставника Держдепартаменту США в Україні Курта Волкера: «Я часто говорю про те, як важливо Україні трансформуватися демократично, оскільки зараз тут очевидна олігархічна система. Всього кілька людей контролюють нереальні частки економіки країни і, відповідно, певні регіони і частини українського суспільства. Трансформація цієї системи — головний виклик для країни».

Але цього не розуміє влада України».

Також політик наголосив: «Свобода» пропонує 7-ий рік поспіль — Антиолігархічний пакет докорінних перетворень. Вже готові, написані і зареєстровані законопроекти, які раз і назавжди здолають олігархію. Серед них – законопроекти про ЗАБОРОНУ приватизації ВСІХ стратегічних підприємств України та ПОВЕРНЕННЯ в державну власність раніше приватизованих.

«Вимагаємо від влади негайно винести ці питання на чергове засідання РНБО. Тільки це зможе витягти Україну з ями корупції, тотального зубожіння і затяжної війни. Тільки це захистить українців і дасть Україні майбутнє», - резюмував Тягнибок.

Ми також писали:

ІА "Вголос": НОВИНИ