Якщо вірити стереотипам, то у Львові ніхто не розмовляє російською мовою. Утім реалії такі, що час від часу вплив культури країни-окупанта у місті добряче відчутний.

«Вголос» вирішив пригадати, які скандали виникали в місті на мовному ґрунті протягом останніх років.

2018 рік

Оскільки перехід сфери послуг на українську мову на державному рівні узаконили лише 16 січня 2021 року, до цього проблема обслуговування громадян мовою окупанта мала радше морально-етичний характер. Та все ж вона була. 

До слова, у березні 2018 року сервісний центр «Укртелекому», що розташований у Львові на вулиці П. Дорошенка, 26, потрапив у мовний скандал. Відвідувачі звернули увагу на те, що там обслуговують клієнтів мовою країни-агресора. 

Львів'ян обурило, що мовою терміналу, встановленого у сервісному центрі, є російська. Все це попри те, що на початковому меню терміналу є можливість обрати російську або українську мову.

«Перед вами в очереди 39 человек. Желаете встать в очередь?», «Возьмите ваш талон», –  ось такі повідомлення з'являлись при виборі української мови, що й спровокувало шквал обговорення серед львів'ян. 

Коли журналісти спитали у працівника Львівської філії «Укртелекому», чому термінал не працює українською мовою, він відповів, що той неправильно налаштований. 

Фото: Львівський портал

У квітні 2018 року трапився гучніший інцидент, який по-справжньому сколихнув місто. Так, на Великдень у львівському закладі «Бар Бідон», що у центрі міста, киянин побив львів'янина за прохання вимкнути російську попсу. 

У закладі лунала російська музика, що не сподобалось мешканцю Львова Радомиру Мокрику. Він зробив зауваження офіціантові. У той час розмову чув інший відвідувач, який виявився киянином.

Спочатку між обома чоловіками виникла словесна перепалка. Киянин спитав у львів'янина російською, чому він проти цієї мови, на що той відповів, що це неприпустимо, коли російська музика звучить у закладах рідного міста. Після чого між чоловіками відбулась бійка. 

Згодом, коментуючи «Радіо Свобода», власник закладу «Бар Бідон» Роман Тарасович перепросив за те, що в барі звучала мова країни-агресора.

Через деякий час після інциденту заклад припинив своє існування.

3 серпня 2018 року у місті Лева трапився черговий скандал, пов'язаний зі сферою обслуговування. Цього разу в центрі уваги опинився готель, розташований на вулиці Котлярській, 3, у середмісті. 

Подробиці конфлікту на тлі російської мови розповів на своїй сторінці у Facebook Олександр Івахнюк.  Він написав, що під час відвідин цього готелю зіткнувся з відмовою у обслуговуванні українською мовою.

«Рецепшионістка у львівському готелі у центрі міста сказала, що їй некомфортно говорити українською. Я пояснив, що вихід із зони комфорту щоразу додає нових знань, досвіду і робить її людиною. Виходу з зони комфорту не потребують тільки шлунки з ніжками. Аргумент спрацював. Але я все одно під враженням, що цей діалог був у центрі Львова з працівницею сфери туризму. Англійською вона, до речі, не може, як, зрештою, будь-хто з «русского міра» в Україні», – зазначив він.

2019 рік

У травні 2019 року львів'яни обговорювали російськомовну вивіску ресторану «Суши мастер». Трапилось це через кілька днів після його відкриття. 

Невідомі львів'яни не змогли пропустити таку «приємну» знахідку повз очі, тож вирішили обмалювати стіни та вітрину закладу написами «Бізнес окупанта». А все через те, що в мережі поширили інформацію про те, що ресторан належить росіянам. 

фото: Дмитро Чепурний

Утім, як з'ясували журналісти львівських медіа, заклад таки не мав жодного стосунку до російського бізнесу. Компанія, франшизу якої купив його власник Андрій Купич, була зареєстрована в Україні. Однак її бенефіціарами виявились двоє громадян Росії.

Після інциденту мову вивісок таки замінили на українську.

Ще один випадок з російською мовою трапився у Львові в червні 2019 року. Тоді мешканка Львова Діана Іванків поскаржилась на працівницю «Укрпошти», яка відмовилась обслуговувати її українською, зазначивши, що вона з «Навароссії».

Коли жінка прийшла у відділення, аби забрати пакунок, одна із працівниць звернулась до неї російською мовою. Це львів'янку неабияк обурило, тож вона попросила розмовляти із нею державною. 

Натомість їй відповіли, що «нікагда такова нє будєт». 

Із відмовою в обслуговуванні державною мовою зіштовхнувся ще один мешканець Львова Назар Мединський у вересні 2019 року. Неприємний інцидент трапився з ним у закладі відомої української мережі «Пузата хата», що на проспекті Шевченка.

Так, офіціантка на ім'я Марина сказала львів'янину, що «нє абязана абслуживать на українскам».  

До слова, в епіцентрі мовних скандалів опинялись не лише заклади громадського харчування та сфери послуг. Зокрема, цього ж вересня у місті обговорювали ще один інцидент. 

Хвилю обурення спровокував допис доньки директорки російськомовного ліцею №45 Ірини Мельник, яка назвала Львів «розсадником рагулізму» та зазначила, що його мешканці «розпалюють ворожнечу серед українців».

Фото: Фейсбук

Згодом дівчина видалила свій пост, утім на нього встигли звернути увагу небайдужі львів'яни.

Загострення конфлікту відбулось через те, що мова навчання у школі, директоркою якої є матір дівчини, російська.

Як зазначав тоді відомий львівський активіст Антон Петрівський, до школи неодноразово зверталися з вимогою відкрити у ній українськомовні класи. Втім директорка була категорично проти.

Крім того, за інформацією ЗМІ, кілька років поспіль директором цієї школи був Володимир Кравченко, який був прихильним до Володимира Путіна. 

2020 рік

У березні 2020 року львівський ліцей №45 знову вляпався у скандал. Цього разу на сайті закладу освіти опублікували оголошення про набір дітей на навчання українською та російською мовами.  

Це не сподобалось львів'янам, оскільки законодавчо формувати класи з викладанням мовою національних меншин, а зокрема і російською, можна лише за умови звернення батьків. 

Після інциденту директорка школи отримала догану. 

2021 рік

Мовні скандали виникали у Львові й у сфері спорту. До слова, один із таких трапився у березні 2021 року з колишнім тренером клубу «Львів» Віталієм Шумським.

Під час матчу 15 туру Чемпіонату України з футболу «Львів» - «Колос» він отримав жовту картку... за те, що розмовляв українською. 

Як відомо, чоловік підійшов до головного арбітра, аби сказати йому щось, утім той відповів йому російською мовою. Однак після запитання, чому із ним розмовляють мовою країни-агресора, тренер отримав жовту картку. 

Після інциденту Віталія Шумського взагалі звільнили з команди.

Цього ж місяця у Львові обговорювали музикантів, які виконували у центрі міста російські хіти. Конфлікт на мовному ґрунті трапився між вуличним виконавцем та дівчиною.

Вона підійшла до чоловіка, який виконував пісні російською, і попросила не робити цього. Утім чоловік нахамив, відповівши, що «має на це право». Згодом він продовжив співати мовою країни-агресора.

Аби провчити музиканта, небайдужі активісти вирішили його побити. 

У липні 2021 року дискусія на тему російської мови виникла у львівській аптеці. Про неї розповів мешканець міста Олександр Тетерин.

Він зазначив, що став свідком того, як в одній із аптек Львова жінка сперечалася з аптекаркою про важливість української мови. З її уст лунали тези про те, що державну вона не зобов'язана знати, оскільки її рідна мова – російська. 

Чоловік не зміг промовчати та став на захист української мови. Але жінку переконати в чомусь було складно.  

2022 рік

Кілька днів тому тема російської мови в місті знову отримала шалений резонанс.

Так, 10 січня 2022-го львів'яни почали обговорювати інцидент у львівському магазині «Дім шкіри «Оскар»», який розташований на проспекті Свободи.

З'ясувалось, що там, попри закон про мову, обслуговують клієнтів російською. Про це написав Максим Васильєв на своїй сторінці у Facebook.

Порушення мовного закону відвідувач зафіксував на камеру у магазині «Дім шкіри «Оскар»». Все почалось із того, що він почув російську та спитав у продавчині, відколи у Львові почали обслуговувати саме цією мовою.

Вона відповіла, що не бачить у цьому нічого поганого, тим більше, що вона з Києва і це нормально, коли люди розмовляють різними мовами.  Утім додала, що якщо чоловіку дуже принципово, вона постарається перейти на державну.

«Інший працівник магазину пояснював мені (теж російською), що світ великий і потрібно знати та вивчати багато мов, а коли я почав дізнаватися, чи є він власником магазину (на відео зафіксовано), то чоловік дав доручення продавчині викликати поліцію», — додав автор допису.

Що цікаво: поліція, яка приїхала на виклик, мабуть, не добре знаючи законодавство, відповіла відвідувачеві, що українською мовою повинні розмовляти лише в державних органах, але не у магазинах.

Та найбільше останнім часом у Львові не вщухають розмови про інцидент, який стався на початку року у відомому львівському клубі «Split». 

Як «Вголос» повідомляв раніше, охорона закладу вигнала звідти львів'янина через його громадянську позицію та захист української мови.

Постраждалий пояснив ситуацію у своєму TikTok, зазначивши, що конфлікт трапився між ним та компанією відвідувачів, які співали російські пісні. 

 

Він зазначив, що виконав свою українськомовну пісню, після чого зробив іншим гостям зауваження та нагадав, що виконання російськомовних пісень є недоречним за умов російської агресії.

Після такої заяви вони його обматюкали, назвали провокатором та відповіли, що «всюди співають російською». Потім гості заспівали пісню російського виконавця Григорія Лєпса, який підтримав окупацію Криму. Хлопець зробив зауваження вдруге, після чого охорона його вигнала з закладу.

Що цікаво, дирекція нічного клубу «Spit» розповіла свою версію інциденту, яка суттєво відрізняється від цієї. Зокрема, у коментарі «Вголосу» роз'яснили, що по інший бік конфлікту були туристи з Білорусі, які не знають української мови. Також, за словами представника закладу, хлопця не виганяли, а «попросили піти». 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ