Нещодавно мовний омбудсмен Тарас Кремінь отримав відповідь на звернення, яке надіслав Генпрокурору Ірині Венедіктовій. Відповідне повідомлення з’явилося на сторінці Уповноваженого із захисту державної мови в соціальних мережах.

Йдеться про забезпечення скасування дотепер чинних протиправних рішень окремих обласних та місцевих рад про функціонування регіональних мов Запорізькою та Дніпропетровською обласними прокуратурами до окружних адміністративних судів. Пред'явлено адміністративні позови про визнання протиправними та нечинними відповідних рішень Запорізької та Дніпропетровської обласних рад.

Зокрема, рішення Миколаївської міської ради про надання російській мові статусу регіональної мови м. Миколаєва, незважаючи на його неконституційність, досі є чинним.

Щодо місцевих прокуратур Чернівецької, Закарпатської та Луганської областей, то рішення про функціонування на відповідних територіях регіональних мов скасовані або планується розглянути питання про їх скасування на найближчих сесіях місцевих рад.

Глибоцькою, Герцаївською та Новоселицькою райдержадміністраціями Чернівецької області, за повідомленням обласної прокуратури, ініційовано скасування місцевими радами незаконних рішень про функціонування регіональних мов. Питання щодо скасування рішень про регіональні мови Острицької та Великобудської сільських рад Герцаївського району, Тарасівецької сільської ради Новоселицького району та Волоківської сільської ради Глибоцького району так само буде розглянуте на найближчих сесіях новосформованих рад.

Рішенням Солотвинської селищної ради Закарпатської області від 22.12.2020 скасовано рішення Нижньоапшанської сільської ради про визнання румунської мови регіональною мовою.

Читайте більше новин за посиланнями:

ІА "Вголос": НОВИНИ