Для запровадження е-квитка у Львові на початку 2022-го року має статися хіба що чудо.

Про це в ефірі «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NTA заявив заслужений юрист України та депутат Львівської міської ради від партії «ЄС» Юрій Ломага.

Юрій Ломага нагадав обіцянку Андрія Садового та представників ЛКП «Львівавтодор» запровадити у Львові автоматизовану систему оплати проїзду у громадському транспорті (е-квиток). Проте, на переконання юриста, найближчим часом електронна система у львівському транспорті не запрацює, адже навіть документація досі не підготовлена. 

«Коли ми були на «Львівавтодорі», а е-квиток розробляється саме в його стінах, ми туди пробралися з боями, бо нас не допускали на комунальне підприємство, нам дали на вивчення документи. Ми подивилися, що банк не готовий, нічого не готове. Там нічого немає! Тому я вже кажу, що нічого з цього не буде. Там ще навіть «кінь не валявся». Квитка не буде і ми не поїдемо. Хіба що має статися чудо. Але цей «Мойсей» і так нас водить уже 17 років і він не доведе нас до е-квитка», – сказав гість ток-шоу.

Свою думку щодо впровадження е-квика у Львові висловив і ексначальник відділу автоматизованої системи проїзду ЛКП «Львівавтодор» Сергій Журбенко. Так, він додав, що технічно електронний квиток може запрацювати вже на початку 2022-го року, проте організаційно львівська влада не встигне запустити цей процес.

«На отримання пільгових карток уже рік реєструють пільговиків. Зареєстровано зараз 60 тисяч із 250. Але жодної картки ще не видано. Обіцяють розпочати видачу у листопаді. Тому, якщо порахувати цих 250 тисяч і дати кожному пільговику 10 хвилин на отримання картки, то якщо навіть 40 адміністраторів працюватимуть на видачі, знадобиться шість місяців лише для того, аби їх видати. Тому ніяк воно не запрацює, а пільговики ще мінімум 6 місяців не будуть обліковуватися», – прокоментував Сергій Журбенко.

Нагадаємо, як писав «Вголос», у 2014 році розпорядженням Львівського міського голови від 12.06.2014 № 163 було створено робочу групу з питань впровадження системи безготівкової оплати за проїзд у міському пасажирському транспорті. 16 жовтня того ж року був оголошений конкурс на впровадження Е-квитка. Однак далі процес перейшов у дуже неспішну фазу. 

Ще у 2016-му  році Львів отримав кредит від ЄБРР на суму 10 мільйонів євро для впровадження електронного квитка. Спочатку реалізацію Е-квитка у ЛМР обіцяли у 2018-2019 роках. Однак потім щось пішло не так і запуск системи відклали аж на січень 2022 року.

Втім, станом на зараз, перспективи запровадження системи е-квитка не зрозумілі. Для повноцінної роботи системи необхідно ще 1 млрд грн з міського бюджету. 

ІА "Вголос": НОВИНИ