За даними радниці з комунікації Державного Бюро Розслідувань Тетяни Сапьян, військовослужбовцю Артемію Рябчуку прокуратура пропонує обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Щодо версій причин трагедії, наразі найбільше говорять про ймовірне цькування нацгвардійця

Про це під час стало відомо під час спільного брифінгу Нацполіції та ДБР. 

«Була введена спеціальна поліцейська операція. Ми розуміли, що стрілець втік з території заводу і буде намагатись покинути межі міста. Надалі ми надали орієнтування, встановили особу зловмисника. Це 20-річний військовослужбовець Національної Гвардії родом з Одеської області. Ми також дякуємо ЗМІ за те, що пори раню годину вони оперативно поширили інформацію про стрільця. Це хороший приклад такої співпраці», - говорить Тетяна Сапльян.

За даними поліції, завдяки масовому поширенню інформацію про Рябчука, від куль якого загинуло 5 людей, вони почали отримувати велику кількість повідомлень про ймовірного стрільця. 

"Ми отримали понад 10 повідомлень, з яких частину відпрацювали і вони були не правдиві. Та згодом ми отримали інформацію про те, що схожу за описом особу бачили в місті підгороднє. Близько 9.30 затримали зловмисника. Також одразу прибули спецпризначенці КОРДУ, оперативник та представники інших відділів. Це відбулась у співпраці з Державним Бюро Розслідування", -  говорить речниця Національної поліції України Мар’яна Рева.

Попереднє відомо, що Артемія Рябчука будуть судити одразу за трьома статтями Кримінального Кодексу України -  115 (Умисне вбивство) 408 - дезертирство), 410 (викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї та боєприпасів). 

Як наголошують в ДБР, там перевіряють інформацію про бійки та цькування, яким ніби то піддавався військовослужбовець. Відомо, що  ДБР розпочала провадження щодо службової недбалості керівництва Нацгвардії.

"Слідство вивчатиме неуставні відносини, умови служби. Оприлюдненні у соціальних мережах відеоматеріали будуть долучені як доказали у кримінальному провадженні. Крім того, слідство буде встановлювати, хто міг несанкціоновано розповсюдити відповідне відео", - повідомила радниця з комунікацій Державного Бюро Розслідувань. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», 27 січня на території Південного машинобудівного заводу («Південмаш») сталася трагедія. Військовослужбовець Національної гвардії України, солдат строкової служби Артемій Рябчук, якому не більше ніж 21 рік, під час видачі зброї, з невстановлених причин пострілами з автомата Калашникова розстріляв караул військовослужбовців НГУ, після чого зі зброєю втік. У результаті цього п’ятеро осіб загинули - четверо нацгвардійців та цивільна жінка, а ще п’ятеро отримали поранення.

ДБР відкрило кримінальне провадження, кваліфікувавши розстріл у Дніпрі як умисне вбивство. Підозрюваного нацгвардійця затримали.

ІА "Вголос": НОВИНИ