Самопроголошений президент Олександр Лукашенко боїться втягувати свою армію у відкриті бойові дії, але готовий надавати усіляку допомогу російським окупантам.

Військовий експерт Сет Кропсі заявив, що загроза більшого залучення Білорусі до війни в Україні зростає. Про дії, яких Захід може вжити, щоб тримати Олександра Лукашенка подалі від війни в Україні, він пише в матеріалі на National Review.

З його слів, хоча збройні сили Лукашенка досить слабкі, їхня активна участь у війні сприятиме ескалації та загрозі прямого конфлікту між НАТО і  РФ. Білоруський диктатор уже надає Путіну підтримку, дозволяючи російській армії використовувати свої території та склади.

«Він розуміє, що подальша інтеграція з РФ неодмінно означатиме повне поглинання його країни, та попри спроби Мінська балансувати між Росією та Заходом, Путіну вдається делалі глибше втягувати Білорусь у свою орбіту. США і НАТО мають серйозно поставитися до загрози залучити армію Білорусі у війну та діяти на випередження», - написав він.

Кропсі пропонує два варіанти цієї стратегії:

По-перше, Захід має дати Білорусі чітке дипломатичне попередження про військову відповідь НАТО в разі її прямого втручання у війну.

По-друге, Лукашенку треба запропонувати можливість «відступу» ― відмовитися від підтримки Путіна і взамін отримати від Заходу захист.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ