Вчені попередили про те, що через обійми з домашніми котами і собаками можна заразитися коронавірусом.

Про це повідомляє Daily Mail.

Як зазначається в офіційному звіті головного ветеринара Великобританії, домашні улюбленці можуть переносити вірус на своєму хутрі і спричинити поширення вірусу між людьми.

«Тісний контакт, такий як обійми, догляд за шерстю і годування тварин, може призвести до передачі вірусу», – заявив ветеринар.

Таким чином, домашня тварина може передати вірус від свого хазяїна до іншої людини.

Документ, підготовлений головним ветеринарним лікарем, було розглянуто 30 квітня на засіданні урядової науково-консультативної групи з надзвичайних ситуацій Британії (SAGE).

У звіті також зазначили, що вірус може вижити на шерсті домашніх тварин, а це означає, що «існує ймовірний шлях, по якому тварина може виступати в якості інфекційного об'єкта протягом як мінімум кількох годин і передавати вірус іншим в домашньому господарстві».

Таким чином, собоаки і коти, які перебували у контакті з хворим представляють «високий ризик» для людей з такими захворюваннями, як рак і діабет.

«Ми вважаємо, що ризик присутності такої тварини в домашньому господарстві є високим, якщо є люди з проблемами зі здоров'ям або слабкою імунною системою, в іншому випадку ризик буде середнім», – заявив ветеринар.

Разом з тим, професор Джеймс Вуд, глава ветеринарної медицини в Кембриджському університеті, вважає, що ймовірінсть передачі вірусу від тварини до людини є невисока.

«У вразливих людей немає причин припиняти обійми своєї собаки чи кішки. Кожен повинен дотримуватися гігієни зі своїми домашніми тваринами і мити руки протягом дня, як це зазвичай рекомендується, щоб уникнути ризику їх забруднення», – заявив він.

ІА "Вголос": НОВИНИ