Президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо підготовки законопроектів про ліквідацію МСЕК з 31 грудня, а також перегляду системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовим особам державних органів.

Президент Володимир Зеленський 22 жовтня підписав указ №732/2024, яким увів в дію рішення РНБО «Щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням під час встановлення інвалідності посадовим особам державних органів».

Відповідно до цього рішення, протягом 7 днів МОЗ разом з ДБР, СБУ, Нацполіцією, обласними, Київською міською військовими адміністраціями повинні створити робочі групи із перевірки рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності посадовим особам відповідних державних органів.

Потім Кабмін через 3 місяці повинен забезпечити доповідь про результати перевірки робочими групами обґрунтованості рішень МСЕК щодо встановлення інвалідності посадовим особам державних органів. А у разі виявлення фактів необґрунтованого прийняття таких рішень – ініціювати їх перегляд та інформування правоохоронних органів.

Протягом 2 тижнів Кабмін має забезпечити, аби МОЗ разом з Мінцифрою підготували і подали на розгляд Уряду план цифровізації проходження всіх етапів МСЕК.

Також Кабмін повинен забезпечити проведення разом із Пенсійним фондом, ДБР, Національною поліцією, СБУ у тижневий строк аудиту нарахувань пенсійних виплат по інвалідності посадовим особам державних органів.

Крім того, Уряд протягом місяця повинен подати разом з МОЗ законопроект щодо запровадження оцінювання особи з обмеженням повсякденного функціонування, розробленого з метою забезпечення невідкладного реформування системи МСЕК, передбачивши, зокрема, ліквідацію медико-соціальних експертних комісій з 31 грудня 2024 року.

Також разом із Мінсоцполітики невідкладно буде подано законопроект щодо перегляду системи та механізму нарахувань пенсійних виплат посадовим особам державних органів для забезпечення справедливості у відповідній сфері.

Крім того, разом із Офісом Генерального прокурора невідкладно подано законопроекту щодо унормування порядку нарахування заробітних плат і пенсій працівникам органів прокуратури України, а також закріплення відповідних соціальних гарантій для осіб, які мають інвалідність, для роботи в органах прокуратури України, а також проведення повторних перевірок рішень МСЕК, на підставі яких прокурорам встановлено інвалідність.


Також Уряду доручено опрацювати разом із Державною прикордонною службою України та іншими заінтересованими органами у місячний строк питання щодо внесення змін до нормативно-правових актів стосовно особливостей перетинання державного кордону України колишніми посадовими особами державних органів, які мають інвалідність, з визначенням переліку їх документів, що підлягатимуть перевірці.

НАЗК рекомендовано перевірити до 30 листопада 2024 року стан імплементації рекомендацій, визначених у дослідженні «Топ-10 корупційних ризиків медико-соціальної експертизи щодо встановлення інвалідності», яке було проведено у 2021 році.

Також НАЗК має розробити та забезпечити до 31 грудня 2024 року внесення на розгляд Кабінету Міністрів законопроектів про внесення змін до Кримінального кодексу та Цивільного процесуального кодексу, які б визначали голову й членів МСЕК суб’єктами кримінальної відповідальності за незаконне збагачення та відповідачами у справах про визнання необґрунтованими активів (цивільна конфіскація).

ІА "Вголос": НОВИНИ