79 січкарень на своєму подвір’ї зібрав мешканець Суховолі Микола Павлишин. Це найбільша кількість січкарень, розташованих в одному місці. Тепер цей факт внесено до Національного реєстру рекордів України.

За словами Миколи Павлишина його колекція розпочалася з січкарні, яка дісталася йому від бабусі. Стару січкарню виготовили у 1891 році. З часом колекція  розрослася до унікального музею, де є експонати з десяти країн світу різних виробників, типів та марок. Тут є німецькі, англійські, австрійські, чеські та польські. Серед українських – виготовлені у 40-50-х роках минулого століття Горохівським ливарним заводом.

Свого часу ці січкарні стояли у селянських господарствах. А нині сучасні діти не уявляють що робити з цим ґаджетом. Микола Павлишин часто мандрує Україною, спілкується в селах з  мешканцями і разом з січкарнями збирає родинні легенди. Так, разом з раритетною січкарнею, яку назвали «Освенцім» з Волині, він привіз розповідь старенькою мешканки про те як її родина зазнала примусового виселення під час сумнозвісної операції «Вісла».

Серед знарядь – унікальна січкарня, єдина у світі, привезена з Чорткова Тернопільської області, якій понад 150 років. Її вага – 400 кг.

«Усі оригінальні січкарні оригінальні. І усі справні на 99%. Серед них є багато реставрованих. Але є й такі, що потребують відновлення», - сказав Микола Павлишин.
Довідково. Січкарня – це механічне знаряддя для подрібнення рослинних кормів для худоби та птиці.

ІА "Вголос": НОВИНИ