Міжнародний валютний фонд радить Україні припинити  витрачати бюджетні кошти  на повернення експортерам податку на додану вартість (ПДВ). Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявив політтехнолог Олег Постернак, коментуючи результати роботи місії МВФ в Україні, - передає Главком.

«У МВФ є суттєві претензії до такого болісного і дуже важливого питання для держбюджету, як відшкодування експортного ПДВ», - зазначив він. 

Наводячи дані статистики ДФС, експерт зауважив, що лише за 9 місяців поточного року витрачено 77 млрд грн бюджетних коштів на виплати експортерам. 

«Вдумайтеся у цю цифру і ця сума виплачена в грошовій формі. Якщо порівнювати цю цифру, наприклад, з минулим роком  то зростання обсягів відшкодування ПДВ  на рівні понад 23,5 млрд грн», - зауважив Пастернак. 

За його словами, головним отримувачем повернення експортного ПДВ в агросекторі є надприбуткова компанія «Кернел».  

«Вони отримали 10% від загального обсягу повернення ПДВ,  це приблизно 7 млрд грн.  Доречі, в  парламенті цю компанію пов’язують із відомим та найбагатшим депутатом ВР Віталієм Хомутинніком. За інформацією  АМКУ, комерційна структура з якою пов’язують Хомутинніка, нещодавно збільшила долю в структурі власності компанії  «Кернел». Деякі експерти навіть називають його новим власником компанії», - зауважив він. 

Тож поки одні збагачуються, у бюджеті формується багатомільярдна «діра», вважає експерт. 

«Зараз, коли деякі експортери зміцнили своє становище,  і які отримують надприбутки на цих речах,  і коли державний бюджет має спрямувати кошти на інші проблеми, а в даному випадку це, наприклад, та ж система освіти, яка потребує величезного фінансування – потрібно переглянути ці умови повернення ПДВ.  І це безпосередні зауваження представників МВФ.  І сподіваюся, що уряд скоро поставиться до цієї проблеми більш уважно», - сказав він. 

При цьому додав, що найбільшим лобістом збереження повернення ПДВ буде той самий «Кернел» з його лобістькими групами у парламенті.  

«Мова йде про цілі структури, які пов’язані із зернотрейдерськими механізмами.  Зокрема, вони пов’язані із цією компанією «Кернел», яка фактично є найбільш «м’ясистою»  компанією, яка отримує подібні відшкодування із державного бюджету країни. І звісно, це велика проблема взагалі для українського парламентаризму  і це велика проблема для нашої фінансової системи», - наголосив експерт.

ІА "Вголос": НОВИНИ