Державний науково-дослідний інститут Міністерства внутрішніх справ України у серпні-жовтні за результатами тендерів уклав дві угоди з ТОВ «Квертус» про науково-дослідні роботи на загальну суму 1,16 млн грн.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші.

Цьогоріч виконають дві науково-дослідні роботи з річним гарантійним строком:

«Розробка та виготовлення пристрою для моніторингу систем безпілотних повітряних суден (апаратів) у відведеному просторі» за 670 тис грн.

Йдеться про експериментальний зразок пристрою для виявлення каналів управління безпілотниками зразка DJI Phantom 4 у різних частотних діапазонах на відстанях до 800 м від джерела радіовипромінювання, тобто від безпілотника чи пульта управління. Виріб включатиме основний блок, дві різні спрямовані антени, блок живлення і паспорт.

«Розробка та створення мобільного пристрою протидії безпілотним повітряним суднам» за 491 тис грн.

Йдеться про дослідний зразок пристрою для убезпечення відведеного повітряного простору шляхом блокування управління серійними безпілотниками, що продаються вільно і призначені для спортивних заходів і розваг з використанням штатного пульта керування. Якщо блокується сигнал управління, безпілотник або падає, або літає, але вже некерований. Виріб включатиме зразок із рукояттю, ремені, паспорт, інструкцію і кейс.

За кошторисами, зарплата виконавчого директора складає 3 800 грн. на місяць, а двох менеджерів – 3 723 грн. на місяць без відрахувань на соціальне страхування тощо.

Сума угод на 1% нижча від загальної очікуваної вартості закупівлі в 1,17 млн грн.

Столичний «Квертус» належить Андрію Знайченку з підконтрольної Україні Луганщини.

Усього з листопада 2017 року переможець отримав підрядів силовиків на 2,90 млн грн.

Єдиним конкурентом було київське ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Конус» Вадима і Дмитра Кульбачних, причому ніхто робив кроків на торгах. Воно пропонувало на 1 тис грн. нижчу ціну, але не сплатило тендерне забезпечення, тож його відхилили.

Нагадаємо, нещодавно журналісти програми «Наші гроші з Денисом Бігусом» за допомогою безпілотного коптера знайшли статки родини першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки та екс-керівника економічної контррозвідки СБУ Сергія Семочка.

У квітні 2018 року в Дніпрі охорона покинутого заводу збила дробом коптер журналістів видання «Інформатор».

Навесні 2017 року біля села Плюти Обухівського району Київської області невідомі обстріляли автомобіль знімальної групи програми «Слідство.Інфо», яка за допомогою коптера вела зйомку маєтку мільярдера Ріната Ахметова.

Влітку 2018 року Державна авіаційна служба України запровадила жорсткі правила використання безпілотників, проти яких виступили журналісти, однак згодом переглянула їх без попереднього узгодження, дещо послабивши обмеження, а саме збільшивши дозволену вагу пристрою, а також дальність і висоту польоту.

ІА "Вголос": НОВИНИ