Кабінет міністрів вирішив виділити з резервного бюджету 70 млн грн Міністерству внутрішніх справ для забезпечення співробітників засобами індивідуального захисту під час протидії поширенню хвороби COVID-19.

Таке рішення уряд прийняв на засіданні 18 березня, пишуть Наші гроші.

Кошти будуть розподілені наступним чином: Державній службі з надзвичайний ситуацій – 33, 2 млн грн, Адміністрації Державної прикордонної служби – 9 млн грн, Національній поліції – 16 млн грн, Національній гвардії – 11, Апарату МВС – 0,8 млн грн.

Департамент фінансово-облікової політики МВС подав на розгляд уряду орієнтовну потребу в кількості та видах засобів індивідуального захисту та закупівельні ціни на них.

В МВС сказали, що очікувана вартість одноразових медичних шапочок складає 12 грн/шт, захисних комбінезонів з бахілами – 300 грн/шт, а протиаерозольний респіратор (клас захисту не нижче FFP2) очікують закупити по 150 грн/шт.

Також в переліку засобів індивідуального захисту, на закупівлю яких витратять значні кошти, присутні захисні окуляри по ціні 60 грн/шт та спиртовий антисептик об’ємом 50 мл для обробки рук по 25 грн/шт.

Відмітимо, що, наприклад, лікарні Львівської області в березні закуповували одноразові медичні маски по ціні до 7 грн. Одна закупівля в останні дні відбулася по 16,5 грн/шт. В «Прозорро» 18 березня була оприлюднена низка угод про дрібні закупівлі одноразових медичних масок від 5 грн/шт до 16 грн/шт.

З пояснювальної записки до проекту рішення уряду за підписом першого замміністра розвитку торгівлі, економіки та сільського господарства Павла Кухти відомо, що ДСНС ще 10 березня класифікувала ситуація з поширення коронавіруса в Україні як медико-біологічну надзвичайну ситуацію природного характеру об’єктивного рівня.

За даними платформи “Ліга антитрасту“, в рішенні Державної комісії вказано, що в Україні медико-біологічна надзвичайна ситуація природного характеру державного рівня. Датою початку НС визначено 3 березня, коли у Чернівцях було госпіталізовано першого хворого на коронавірус.

Таке визначення НС дозволяє замовникам купувати товари, роботи та послуги для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації за переговорною (неконкурентною) процедурою.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ