Верховна Рада призначила генерала поліції Ігоря Клименка повноцінним головою міністерства внутрішніх справ. До цього він два тижні був в.о. міністра, а ще раніше працював керівником національної поліції.

Про це повідомляє BBS News Україна.

Клименко - це перший за останні 11 років очільник МВС, який є вихідцем безпосередньо з поліцейської (міліцейської) системи.

Останній раз таким міністром був Анатолій Могильов в 2010-11 роках. Після нього цю надзвичайно важливу і впливову в Україні посаду займав податківець Віталій Захарченко (2011-початок 2014 року), політики Арсен Аваков (2014 -2019) і Денис Монастирський (2019 - 18 січня 2022 року).

Власне, після загибелі останнього через падіння вертольота в Броварах посада голови МВС стала вакантною.

Майже весь професійний шлях 50-річного Ігоря Клименка пов'язаний з роботою в міліції та поліції.

Він народився в Києві, але освіту здобув в Харкові, закінчивши місцевий військовий університет (цей виш в 2003 році реорганізували в Харківський університет Повітряних сил імені Івана Кожедуба).

Після навчання з 1994 до 1997 Клименко служив в Збройних силах України, а потім влаштувався психологом в управління МВС в Харківській області.

Там він працював до 2001 року, коли перевівся в Спеціальний миротворчий центр при МВС.

Ігор Клименко як миротворець їздив у одну з гарячих точок Європи. Так, з березня по червень 2002 року він був в Косово.

Український миротворчий контингент в цьому регіоні перебував з 1999 року.

Після поїздки в Косово Ігор Клименко повернувся до роботи штатного психолога в харківському управлінні МВС. З 2004 року він вже став головним психологом в департаменті роботи з персоналом міністерства.

В кадровому департаменті МВС він пропрацював до 2014 року, коли власне і очолив цей підрозділ.

Після створення в Україні поліції замість міліції в 2015 році Клименко отримав посаду керівника департаменту кадрового забезпечення нацполу. З жовтня 2017 до березня 2018 він її поєднував з роботою заступником керівника нацполіції.

У вересні 2019 року після звільнення Сергія Князева зайняв його посаду голови національної поліції.

Тоді ж Клименко отримав генеральські погони. Зараз він є генералом поліції 1-го класу. Це найвище звання в поліцейській системі України.

Новий очільник МВС також є доктором психологічних наук. У 2019 році він захистив дисертацію в Харківському на тему «Теорія і практика психологічного забезпечення професійної підготовки поліцейських».

Читайте також у «Вголосі» СБУ очолив Василь Малюк. 

ІА "Вголос": НОВИНИ