The Associated Press пише, що екстремісти зі Швеції, Угорщини, Словаччини та інших країн тепер приєднуються до польських націоналістів у публічному висвітленні ксенофобських та расистських поглядів. 2009-го року, коли започаткували проведення такого маршу, масштаби події були набагато менші.

Гасло для цьогорічного заходу – «Ми хочемо Бога», слова зі старої релігійної польської пісні, яку президент США Дональд Трамп цитував у липні під час відвідування Варшави.

Соціолог Рафал Панковський, голова антиекстремістської асоціації Never Again, каже, що попри посилання на Бога, марш не варто розглядатися як такий, що натхненний релігійними переконаннями.

«Ми знаємо, що Дональд Трамп не є сильно релігійним, і думаю, що більшість організаторів також не дуже релігійні», – сказав він. – Але вони використовують християнство як своєрідний маркер ідентифікації, який, в основному, полягає в тому, щоб бути антиісламським».

За його словами, Варшавський марш став настільки великим, що може бути найбільшим в світі зібранням ультраправих екстремістів. До організаторів входять Національно-радикальний табір, Національний рух та Всепольська молодь – радикальні групи, коріння яких іде від антисемітських груп, що діяли до Другої світової війни.

Варто нагадати, що минулого року у Польщі на марші націоналістів з нагоди 98-ї річниці незалежності країни невідомі спалили український прапор.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ