Нові методи Фінляндії у боротьбі з коронавірусом мають свої імена: Коссі, І-Ті та Мііна. Три собаки-нюхачі працюють в аеропорту Гельсінкі Вантаа – їх неперевершений нюх використовують, щоб виявити пасажирів, які переносять хворобу.

Про це інформує Голос Америки.

Сойле Турунен з організації «Мудрий ніс» стежить за випробуваннями.

«Відгуки клієнтів були виключно позитивними. Тестування за допомогою собаки надзвичайно швидке, від взяття проби до отримання результатів проходить близько двох хвилин», – сказав Турунен.

Дослідники, які запустили пілотну програму, заявляють, що собаки дають майже 100% точність у виявленні вірусу.

Собаки виявилися настільки популярними, що деякі пасажири добровільно вишикувалися в чергу, щоб їх понюхала трійця собак.

Ранні результати обнадійливі: рівень виявлення за допомогою собак близький до того, який дає використання звичайних мазків чи ПЛР-тестування, каже заступник мера Вантаа Тімо Аронкіто.

«Ми провели від 16 до 17 тисяч тестів ПЛР в аеропорту, і менше 1% є позитивними», - сказав Аронкіто AFP. «І якщо порівняти менше 1% виявлені за допомогою собак та менше 1%, які дають тести ПЛР - вони приблизно однакові. Я не думаю, що існує статистична різниця».

Ранні результати кількох випробувань по всьому світу свідчать про те, що собаки-нюхачі можуть виявляти та ідентифікувати людей, заражених коронавірусом, з дивовижною точністю. Це дає сподівання, що наші чотириногі друзі незабаром зможуть бути використані для боротьби з пандемією.

Насправді дослідники кажуть, що собаки перевершують результат, який дають мазки – і виявляють позитивні випадки коронавірусу, пропущені тестами.

У Великобританії теж тривають випробування собак-нюхачів. Професор Джеймс Логан з Лондонської школи гігієни та тропічної медицини працював над проектом із використанням собак для виявлення малярії, коли розпочалась пандемія«.

»Ніс собаки абсолютно вражає тим, що він може виявити. Ми говоримо про частки та трильйон. Це як чайна ложка цукру у двох басейнах олімпійського розміру«, – розповів Логан VOA.

Логан почав перевіряти, чи можуть собаки виявити коронавірус невдовзі після початку пандемії у березні.

»Собаки можуть помітити не сам вірус, а зміну нашого організму, що спричинює зміну нашого запаху«, – пояснив він.

Остаточні результати багатьох випробувань очікуються найближчим часом. У разі успіху, по всьому світу можуть почати використовувати »собак-детекторів«. В ідеалі в місцях, де поширення коронавірусу є найбільш імовірним.

»Середовища, де вам дуже і дуже швидко потрібно пройти через багато людей ... тому ми розглядаємо такі місця, як аеропорти, а також інші точки прибуття, можливо приміські залізничні станції, можливо навіть місця роботи, лікарні чи школи", – розповів Логан.

Тож найкращий друг людини може незабаром допомагати боротися з одним із найбільших викликів людства.

ІА "Вголос": НОВИНИ