МЗС України рішуче засуджує нову спробу російської влади поширити спрощений порядок прийняття громадянства РФ для мешканців Донецької і Луганської областей України.

Про це йдеться у заяві МЗС.

У МЗС вважають, що Кремль своїми діями демонструє відвертий намір продовжувати гібридну війну проти України, незважаючи на численні заяви про прагнення якнайшвидшого встановлення миру.

У заяві йдеться, що кремлівські укази щодо «паспортизації» не визнаватимуться українською стороною. МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі агресивні рішення щодо України та усунути їхні негативні наслідки.

У зовнішньополітичному відомстві поінформували, що на фоні зазначених дій Кремля МЗС вже підготувало на розгляд РНБО України перелік заходів для захисту національної безпеки, законних прав та інтересів громадян України відповідно до міжнародного права та законодавства України.

У МЗС вимагають від Росії припинити торпедувати мирні зусилля в Нормандському форматі і у Мінському процесі, натомість розпочати виконувати взяті на себе зобов’язання.

Також у міністерстві очікують від міжнародних партнерів невизнання цих російських документів та будь-яких правочинів, посилення індивідуальних та секторальних санкцій як єдиного міжнародного інструменту примусу Кремля до миру.

Нагадаємо, що 17 липня Володимир Путін підписав указ, який дозволяє отримати російський паспорт усім українцям, які раніше проживали на території Луганської чи Донецької областей.

ІА "Вголос": НОВИНИ