Сьогодні стало відомо, що на 93 році життя помер відомий львівський колекціонер, сподвижник і пропагандист української мистецької спадщини Іван Гречко.

Іван Гречко народився у 1929 році у місті Надвірна в родині, пов’язаній з ОУН.

Маму і сестру радянський режим ув'язнив та вивіз на 15 років у сибірські концтабори, старший брат та батько боролися за незалежність України і загинули у лавах Української повстанської армії

Самого Івана Гречка за підозрою в антирадянській діяльності заарештували. Коли він був студентом Львівської політехніки.

Згодом йому вдалося завершити навчання у Лісотехнічному інституті. Одночасно він починає збирати артефакти рідної Гуцульщини. Результатом цієї багаторічної роботи стала, зокрема, найфундаментальніша в Україні колекція ікон на склі, а також багата збірка інших пам'яток народної культури.

Після легалізації УГКЦ, разом з Теодзієм Стараком, Ігорем Калинцем, Ярославом Гнатівим, Ярославом Лемиком, Іван Гречко у 1991 р. став засновником Клубу греко-католицької інтелігенції «Обнова» і його головою. Це був осередок пропаганди християнських морально-естетичних норм у мистецтві, літературі, музиці. Клуб взяв активну участь у розробці програми і статуту Світового християнського конгресу Українців.

Свою унікальну колекцію творів народного і класичного мистецтва, стародруків та інших мистецьких коштовностей передав Українському Католицькому Університетові.

Читайте також у «Вголосі»: Юрій Ломага отримав медаль «За сприяння Збройним силам України».

ІА "Вголос": НОВИНИ