Українського кіно раніше, за винятком кількох останніх років, просто не було. І якщо почати зараз гальмувати процес, воно так само швидко зникне, як і з’явилося.

Про це в інтерв’ю «Вголосу» розповів кінорежисер «Атлантиди» Валентин Васянович.

«Хоча ніколи жоден фільм не повертає витрачених на нього грошей, проте є дуже потужним інформаційним каналом на весь світ для трансляції своїх меседжів. Також фільм – це продукт, який показує рівень розвитку культури країни», - наголосив режисер.

І додав: «Однак, що тривожить: зараз, коли змінилася політична кон’юнктура, ми переживаємо, аби кіноіндустрія не занепала, зокрема була фінансова підтримка національних фільмів. Адже зараз культурою України керує колишній телевізійний менеджер, котрий все життя працював на олігархічному телеканалі і тепер має вплив на бюджет (Олександр Ткаченко, – ред.)».

Тому кіноспільнота, за словами Васяновича, вважає, що зараз всі кошти спрямують або на серіали, або афільовані до цих великих структур фірми почнуть відтягувати на себе бюджети.

«Паростки вже є: на більшість продакшинів, які протягом останніх 7 років займалися кіновиробництвом, заводять незрозумілі кримінальні справи задля того, аби створити цим фільмам негативне тло і тим часом просунути свої нові продукції, які відтягуватимуть гроші з бюджету на себе. Триває війна, дуже неприємна, і процедура отримання бюджетних коштів на фільми стала менш прозорою. А раніше такі серіали створювали за гроші олігархів», - резюмував він.

Більше читайте у статті: «Ми маємо стати сильним політичним суспільством»: режисер Васянович про найочікуваніший фільм «Атлантида».

ІА "Вголос": НОВИНИ