Нещодавно на Буковині підтвердили ботулізм у матері та сина. Вони потрапили до лікарні після вживання консервованих грибів домашнього приготування.
Про це інформує Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб, пише «Молодий буковинець».
У лікарні – 18-річний хлопець та 51-річна жінка зі села Усть-Путили. Жінці ввели протиботулічну сироватку, її стан покращився. У сина постраждалої легка форма отруєння.
Зараз пацієнти перебувають в інфекційному відділення Чернівецької обласної лікарні. Їх стан – стабільний.
Що потрібно знати про ботулізм
Це харчове отруєння, яке виникає після вживання в їжу продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини.
Найчастіше захворіти на ботулізм можна після вживання продуктів домашнього консервування – риби та м’яча, рідше – овочів. Небезпечними можуть бути усі законсервовані продукти, які були неправильно термічно оброблені та погано вимиті.
Симптоми отруєння (ботулізму)
- сильна сухість в роті;
- запаморочення;
- порушення зору – людина не може читати текст, однак добре бачить предмети;
- ураження кінцівок та м’язів шиї;
- м’язова слабкість, підвищена стомлюваність;
- людині важко говорити (зникає голос або стає тихим);
- короткочасні ознаки ураження травної системи (блювання, нудота).
Як писав «Вголос», у Червонограді витягнули «з того світу» чоловіка, в якого сталася клінічна смерть.
ІА "Вголос": НОВИНИ