За їхнім задумом, ці паспорти мали нібито звільняти від оподаткування, давати непідсудність органам судової влади України, допомагати уникненню сплати комунальних платежів, забезпечувати недоторканість майна та інше, повідомляє прес-центр СБ України.

Як встановила СБУ, на Чернігівщині група осіб створила самопроголошені владні структури, у тому числі органи місцевого самоврядування, судові та правоохоронні органи, фінансові установи.

Намагаючись отримати визнання, члени псевдодержави організували листування з владою, правоохоронними структурами та посольствами іноземних держав.

Під час обшуків у помешканнях та офісних приміщеннях псевдоутворення оперативники спецслужби вилучили устави та статутні документи; бланки паспортів довільного зразка, посвідчення, водійські права; печатки та штампи; виготовлені власні банкноти; автомобільні номери тощо.

Досудове розслідування триває. 

Раніше повідомлялося про спробу дестабілізації ситуації у Харкові та створення "Харківської народної республіки" в 2014 році. За словами президента Петра Порошенка, до дестабілізації ситуації в Харкові причетні радники та помічники президента РФ Володимира Путіна.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ