На фасаді Реклинецького ЗЗСО І-ІІІст. Великомомтівської громади Червоноградського району відбулось відкриття меморіальних дошок загиблим Воїнам: Герою–Кіборгу з позивним Живчик Володимиру Коляді та Герою-Захиснику Тарасу Стельмашеку.

Про це повідомила Червоноградська районна державна адміністрація.

Право відкриття меморіальних дошок надали батькам Володимира Коляди Зеновії Степанівні та Михайлу Васильовичу, а також дружині Тараса Стельмашека Любові Ярославівні та доньці Лілії. 

Довідково:
 
Коляда Володимир Михайлович 

народився 21 липня 1989 року в селі Реклинець Червоноградського району. Навчався у місцевій школі. З січня 2014 року брав активну участь в Революції Гідності в складі 10-ї Сотні Самооборони Майдану, де отримав позивний «Живчик».

24 серпня 2014 року добровільно вступив до лав Збройних сил України. Присвоєне військове звання – солдат, військова професія – снайпер.

З листопада 2014 року до вересня 2015 року воював в АТО в Донецькій області у складі військової частини польова пошта — В1611. Брав участь у боях за селище Водяне, село Опитне, Донецький аеропорт (18 січня – 23 січня 2015 року). В одному з боїв в районі село Водяне Ясинуватського району Донецької області військовослужбовець був поранений. Коляда був одним із «кіборгів», які до останнього дня захищали Донецький аеропорт.

У квітні 2022 року чоловіка знову призвали у Збройні сили України на військову службу за мобілізацією, за спеціалізацією – розвідник. 6 травня 2022 року під час виконання бойового завдання біля населеного пункту Циркуни Харківської області потрапив під мінометний вогонь росіян та отримав травму від вибухової хвилі.

Володимир Коляда загинув 9 листопада 2022 року поблизу населеного пункту Терни Донецької області.

З поміж інших нагород, Указом Президента України від 6 вересня 2022 року, за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові, Володимира Коляду було посмертно нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

 
Тарас Стельмашек у 2014 році був мобілізований у військову частину 1 А0233 (військовий мобільний госпіталь) на посаду – водія машиніста заправної машини. У 2015 році брав участь у АТО на території Донецької області у місті Красноармійськ.

У 2021 році підписав контракт з військовою частиною А0998, 24 бригада. Із початку війни обороняв село Попасне.

23 квітня 2022 року під час виконання службового завдання, військовий загинув на автомобільній дорозі в районі селища Новий Милятин, що на Золочівщині.

ІА "Вголос": НОВИНИ