На честь легендарного сотенного УПА Мирослава Симчича створено пам'ятний календар.

Про це повідомила начальниця Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук.

Варто зазначити, що видатний український військовий та громадський діяч, сотенний УПА, незламний політв’язень, кавалер орденів «Свободи» та «За заслуги» Мирослав Симчич 5 січня 2023 року відзначатиме свій поважний 100-річний ювілей. 

Народився він у селі Вижній Березів Коломийського повіту (зараз Косівський район).

Ще 1941 року вступив до юнацької мережі ОУН, згодом очолював Березівську сотню УПА, брав участь у великій кількості боїв, серед яких найвідомішою стала Космацька битва, здійснив чимало рейдів територією України. За участь в УПА на 25 років був позбавлений волі. Дивом вижив у жахливих умовах етапів і концтаборів. Звільнений у 1985 році. Всього відбув в ув’язненні 32 роки, 6 місяців і 3 дні. Він єдиний із повстанців, кому ще за життя встановили пам’ятник.

Цьогоріч Президент України Володимир Зеленський надав йому звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка». Також Мирослав Симчич є почесним громадянином Коломиї, Львова та Космача.

З нагоди ювілею за фінансової підтримки обласної військової адміністрації організовано випуск іменного календаря. Наразі виготовлено 500 примірників, які передадуть до музею історії міста Коломиї, де власне заплановано відзначення 100-річчя Героя України.

Читайте також у «Вголосі»: перший день нового року у Львові. 

ІА "Вголос": НОВИНИ