Для Росії культура – це стратегічна зброя, яку Кремль десятиліттями застосовує по цілому світі. Після короткої перерви, пов’язаної з санкціями,  «творчий спецназ» путіна знову повертається на провідні європейські сцени, а кількість афіш з російськими артистами в Європі стрімко росте. І це попри те, що серед них, є навіть довірені особи президента росії та ті, хто публічно підтримав анексію Криму. Алогічно, що головним притулком для культурних діячів ворожої країни стала Німеччина. У політичному просторі – це один із головних українських партерів, який водночас провали культурний фронт і тепер гостинно приймає представників терористичного режиму.

Валерій Гергієв – один з найяскравіших представників сучасної російської культури. Всесвітньовідомий диригент із 2015 року був почесним резидентом мюнхенської філармонії, де давав десятки концертів на рік.

Водночас артист є довіреною особою президента російської федерації і давно прославився відданістю кремлівському диктатору. 

«Вони використовуються з метою відбілювання кремлівського режиму, з метою створення враження, що мовляв – це не війна, це якесь непорозуміння, що насправді ми хочемо бути разом, культура нас буде об’єднувати, ми належемо до Європи», - заступник Міністра закордонних справ України, Посол України в Німеччині (2014 - 2022 рр.) Андрій Мельник

Цьогоріч путін особисто привітав Гергієва з ювілеєм та вкотре нагородив диригента відзнакою. Цього разу орденом «За заслуги перед Отєчеством» II ступеня. Виявляється, Гергієв у захваті від окупаційної політики Кремля. Маестро був першим, хто дав концерт у вщент зруйнованому та окупованому російською армією Цхінвалі ще у 2008 році. От тільки у своїй промові диригент агресором називає, аж ніяк не Росію.

«Ви пережили жахливі бомбардування. Цілеспрямованим вогнем на знищення людей у місті, що спало, до вас прийшли агресори, які робили це напередодні відкриття Олімпійських ігор – найбільшої події для всього людства», - заявив російський диригент Валерій Гергієв під час виступу в Цхінвалі 2008р.

Згодом збентежений Маестро давав концерт на руїнах сирійської Пальміри, яка теж була знищена не без участі армії РФ.

Крім того, Гергієв відкрито схвалив анексію Криму, при цьому продовжуючи давати концерти по всьому світу, відбілюючи репутацію путіна.

«Ви собі можете уявити, яка кількість пошановувачів класичної музики – це десь 10ки тисяч, якщо не сотні тисяч німців вони його там ледь не обожнюють і вони досі схильні закрити очі на те що він по суті теж є частиною цієї пропагандистської машини путіна», - заступник Міністра закордонних справ України, Посол України в Німеччині (2014 - 2022 рр.) Андрій Мельник

Водночас, кремлівський диригент ретельно приховує свою закордонну нерухомість. Лише в Італії путініст має десятки ділянок, палац та парк атракціонів. (06) Його апеннінські активи оцінюють щонайменше у 100 млн. євро.

«Ці люди мають багато нерухомого майна в Європі і не тільки ці діячі культури – очевидно, що має ефективно запрацювати ось цей міжнародний трибунал, який стартує зі своєю роботою. Саме ці рішення Міжнародного трибуналу мали би мати на меті і обмеження волі і притягнення до відповідальності і в тому числі конфіскація майна фізичних осіб,  які активно чи пасивно, але системно залучені до відмиття російських злочинів», - правозахисник, волонтер Юрій Танасійчук/

У лютому 2022 року, щойно оркестр під керівництвом Гергієва дограв фінальні акорди своєї прем’єри в Мілані, путін почав бомбардувати Україну. Це був останній концерт Гергієва у Європі. Однак його італійська нерухомість досі не перебуває під санкціями. Крім того, інші діячі «творчого спецназу» путіна продовжують виступи в цивілізованому світі. Особливо затребуваними російські артисти виявились в Німеччині, про що свідчить низка афіш.

«В Німеччині існує запит, суспільний запит на російську культуру. При чому запит такий досить глибокий і системний», - заступник Міністра закордонних справ України, Посол України в Німеччині (2014 - 2022 рр.) Андрій Мельник.

«Nе що робить Німеччина, для мене нічого дивного немає. Німеччина за своїми поглядами лівацька. Країна, яка від 14-го до 19-го через іпостась Меркель чавила нас заганяючи в Мінський формат і намагаючись завести закон про ОРДЛО в Конституцію – тобто нікуди цей світогляд не зник», - мовознавиця Ірина Фвріон

Німеччина першою дозволила повернутись на сцену улюбленці Путіна, російській оперній діві Анні Нетребко.

Її повернення, щоправда, супроводжувалось чисельними скандалами. Так, Національна опера України і оркестр Національної філармонії України відмовилися виступати з росіянкою на престижному міжнародному фестивалі у Вісбадені.

«На жаль, ця тенденція ніколи і не закінчувалась, весь час, тільки як ми відвертаємось, чи десь хтось не побачив – вони пролазять. І ті проекти, де нема українців, іноді вони зайняті росіянами», - в.о. генерального директор національного театру ім. Марії Заньковецької Максим Голенко.

Втім відмова українців від участі у фестивалі через присутність путіністки, аж ніяк не змусила німецьких організаторів переглянути участь Нетребко.

«Анна Нетребко – вона справді належить до таких, я б сказав, майже, ікон російської сучасної культури й оперного мистецтва і німці, дійсно її багато років, навіть десятків років вже – любили і продовжують любити, попри те, що вона займала дивну позицію», - заступник Міністра закордонних справ України, Посол України в Німеччині (2014 - 2022 рр.) Андрій Мельник

Після початку повномасштабного вторгнення Нетребко відмовилася публічно засудити вторгнення Росії, за що Метрополітен-опера припинила з нею співпрацю. Також від її послуг відмовилися у міланській La Scala.

Лише втративши роботу, оперна діва вирішила переглянути свою позицію.

«Я категорично засуджую війну в Україні і мої думки з жертвами цієї війни та їхніми родинами. Моя позиція чітка: я не є членом жодної політичної партії і не є союзником жодного російського лідера. Я люблю свою батьківщину Росію і шукаю миру та єдності лише через своє мистецтво», - російська оперна співачка Анна Нетребко

Та у своєму зверненні Нетребко забула згадати, що була довіреною особою владіміра путіна на виборах.

А також радісно фотографувалася з атрибутами так званої «Новоросії» в окупованому Донецьку, і перераховуючи мільйони рублів на підтримку культури невизнаної ДНР.

«Ці всі спроби зайти в європейський простір псевдо митців – це також і успішна діяльність агентурної мережі, яку росія будувала ще з часів Радянського союзу, безперервно», - правозахисник, волонтер Юрій Танасійчук

Сьогодні Нетребко нічого не заважає знову вільно виступати Європою, про що свідчить її щільний графік. Гастролі улюблениці путіна розписані на місяці вперед.

«Масово квитки продаються, зверніть увагу в Німеччині, Франції, Британії – саме там великий російський капітал, саме там же ж багато самих москалів і саме там ці продажі дуже активні. Зараз мені дуже складно уявити культурний захід на теренах Польщі, Литви, Латвії чи Естонії», - правозахисник, волонтер Юрій Танасійчук

У час широкомасштабної війни ерефія ще активніше використовує культуру для просування своєї імперської політики, таким чином виправдовуючи власні воєнні злочини. Російські артисти замовчують терористичну війну, яку розпочала їхня країна, використовуючи статус «поза політикою» і не цураються набивати кишені європейськими грішми.

В Україні є власний санкційний список російських діячів культури та медіасфери, в якому міститься більше 300 прізвищ. Та частина з них продовжує безперешкодно подорожувати Європою, сіючи там зерна «руского міру».

«Тенденція неминуча, тенденція логічна, тому що і ми впродовж 30 років ту тенденцію мали за віру. Це був наш принцип життя: ми слухали їхню музику, ми її поширювали, ми протиставляли її своїй культурі», - мовознавиця Ірина Фаріон

До українського списку підсанкційних осіб зокрема потрапили акторка Єлєна Проклова.

Жінка так часто відвідувала анексований Крим, що навіть зламала ногу, гастролюючи пів островом.

«Це спосіб такої експансії під час чинення злочину – це абсолютно притаманно росії не тільки тепер, а й під час усієї її нещасної історії», - правозахисник, волонтер Юрій Танасійчук

Сьогодні вона у складі російської театральної трупи готується підкорювати Німеччину з виставою «Доля в подарунок».

Перш, ніж вирушити до Берліну та інших німецьких міст, виставу неодноразово ставили у Криму.

Її актори публічно визнали анексію українського пів острова. Та схоже у Німеччині на це байдуже, квитки на подію активно розкуповують.

«Спочатку з’являється Чайковський і балети, а потім з’являються російські танки і у 14-му році коли забрали Крим, я звернув увагу перше, що там після «зелених чоловічків» з’явилось – це російські театри. Приїхав театр Вахтангова, це приїхав МХТ і вони показували свою культуру, демонстрували і це теж зброя», - в.о. генерального директор національного театру ім. Марії Заньковецької Максим Голенко

Інші актори трупи, як то Каріна Разумовськая чи Павєл Харланчук, всіляко замовчують війну в Україні, але активно знімаються в ура-патріотичних фільмах про Велику Відчизняну війну.

До прикладу, серіал «Катюша», де актори зіграли головну роль, зараз транслюють центральні пропагандистські телеканали. До слова зйомки фільму відбувались зокрема й на тереторії українського Криму.

«Дуже така дивна  історія коли в Європі намагаються бути начебто толерантними і над війною. От ми дали кілька слів українцям, а тепер давайте подивимось з іншого боку як це виглядає: «О, в нас є прекрасна людина, вона працювала з Серебриніковим, може він щось поставить, він же ж давно в опозиції, жодних проблем». Але це росіяни і це війна», - в.о. генерального директор національного театру ім. Марії Заньковецької Максим Голенко

Гуморист Павєл Воля – ще один представник великої російської культури, який зібрався на заробітки до Німеччини. Відомий на росії телеведучий та стендап-комік запланував цілий концертний тур країною, яку пропагандисти путіна називають осередком нацизму.

«Як людина, яка досить давно займається і цікавиться гумором, я вже й не знаю, що робить такий чоловік, як Паша Воля. Коли ще до мене доходив Нурлан Сабуров, якимось чином, він все таки стендап-комік і мав дуже популярне шоу, а Паша Воля – я взагалі не знаю, що він робить», - стендап-комік Вадим Дзюнько

З початком повномасштабного вторгнення кар’єра блазня взагалі стрімко пішла вгору. Павєл Воля заповнив вечірній слот Івана Урганта на пропагандистському телебаченні.

Водночас комік ствердно заявляє, що жодної цензури на росії немає.

«Немає ж комітету, який каже: «Це можна говорити, а це ні». Тобто, ви самі ці кордони виставляєте? Кожен сам розуміє, світ же ж змінюється, ти ж не дурень, не дебіл, ти ж всі процеси відносно розумієш: що, де, як і куди рухатись», - російський гуморист і телеведучий Павел Воля

Сам Воля всіляко намагається уникати розмов про війну та замовчує злочини армії РФ. Та, схоже, Німеччину така позиція коміка влаштовує, адже квитків на його виступи майже не залишилось.

«Я дуже хочу сподіватись, що ці квитки, які зараз в Європі на нього купуються, що все таки це не українці роблять, дуже хочу сподіватись, що це хоча б самі росіяни роблять. Бо якщо це роблять й українці, то це дуже образливо. Тому що українці, які за кордоном вони повинні робити все щоби в Європі  згадували про Україну максимально і не толерувалося російське», - стендап-комік Вадим Дзюнько

Михайло Шуфутинський – російський шансоньє, який постійно засуджує співвітчизників, хто втік з країни після початку так званого СВО. Мовляв, усі зрадники згодом зрозуміють, що зробили помилку.

«Нам вдалось переконатись, що від росії взагалі немає чого доброго чекати. Не існує «хороших руских», ми теж в цьому добре переконались. Людина, яка тут виступає там, говорить, що вона проти путіна, вона рано чи пізно виступить за ту росію, яка буде нас вбивати. Тому я впевнений треба відмовлятись від усього російського», - стендап-комік Вадим Дзюнько

Ба більше, артист доєднався до концерту «Найкращим воїнам світу» під егідою міністерства оборони РФ та виступив у шпиталі перед недобитими російськими окупантами.

 «Я щиро бажаю всього найкращого і безмежно вам вдячний, як і всі мої близькі, вся моя рідня, вся наша країна! Низький вам уклін!» - заявив Михайло Шуфутинський, звертаючись до військовослужбовців РФ.

Здавалося б, через відкриту підтримку Шуфутинським терористичної війни всі концерти в цивілізованому світі мали б скасувати. Але ні! У Німеччинні його виступи лиш перенесли, як зазначили організатори «Через складну геополітичну ситуацію». Нове турне заплановане на жовтень цього року. І квитки є у вільному продажі.

«На жаль досі німці вони, що кажуть путін – це не росія, насправді росія вона ж така гарна, вона не може бути такою жорстокою, це цивілізація, це велика культурна нація. Тому нам треба дивитися в час який настане після цієї війни», - заступник Міністра закордонних справ України, Посол України в Німеччині (2014 - 2022 рр.) Андрій Мельник

Концертні агенції, що протягують «культурний десант» путіна часто переносять виступи російських артистів, про що свідчать чисельні скарги. Серед коментаторів помічаємо росіян обурених українською символікою на європейських концертах.

«Зараз усі виконавці налаштовані проти росії. Не концерт, а політичні збори. Вигукують лозунги, махають українськими стягами. І ніхто, ні за що не відповідає, слів бракує»

«Раніше все було чудово, тепер же ж концерти постійно переносять, або відміняють, гроші повернути неможливо»

«Супер, якщо вони такі тупі, що вони готові купувати квитки на реальних пропагандистів на співучасників вбивств, ґвалтувань масових в Україні. Вбивств – в прямому розумінні того слова, якщо вони готові купувати  ці квитки – мало, що їх просто кинули й не повернули цих коштів. Коли злочин вчиняють злочинці над тими хто їх підтримує, ну що тут коментувати», - правозахисник, волонтер Юрій Танасійчук


«Я хотів би закликати громадськість, яка знаходиться зараз в Європі, максимально не те, що не ходити на цей концерт, а бойкотувати ці концерти, тому що це не те що повинна бачити цивілізована Європа, а те що взагалі не повинно поширюватись в маси», - стендап-комік Вадим Дзюнько

Переглядаючи афіші іноземних країн ми не очікували побачити такої кількості російських пропагандистів. Війна, яку розв’язала РФ фактично жодним чином не вплинула на виступи росіян у Європі і тут Німеччина досягла успіху. Ця Європейська країна ніби будує місточок для «руского міру», який несе з собою культура вбивць. Поки світ намагається відмежувати мистецтво від війни в Україні, російські ракети продовжують вбивати мирне населення.

Максим Турчинський

ІА "Вголос": НОВИНИ