Російська торгова онлайн-платформа «Гідра» стала найбільшою у світі з продажу наркотиків.

До такого висновку дійшло видання «Проект», яке провело дослідження на найпопулярніші наркотики в Росії.

Уперше проведене дослідження угод на найбільшому в Росії нелегальному електронному майданчику показало, що попит на наркотики в Росії впевнено зростає. Згідно з дослідженням, за останні пів року кількість відгуків про покупки в кожному місті, з якими працює майданчик, зросла приблизно вчетверо.

Зокрема, зростає попит на мефедрон і гашиш - при тому, що вони і так найпопулярніші в країні наркотики (мефедрон – синтетичний ейфоретик, що викликає сильну психологічну залежність; гашиш – пресована смола канабісу з великим вмістом психоактивної тетрагідроканнабінолу).

Крім гашишу і мефедрона, найпопулярнішими наркотиками виявилися альфа-ПВП (синтетичний стимулятор – викликає дуже сильну психологічну і фізичну залежність, має потужну нейротоксичність), суцвіття канабісу («шишки»), амфетамін (синтетичний стимулятор) і кокаїн (стимулятор, виготовлений з листя рослини коки).

Як повідомляється, бурхливе зростання онлайн-продажів наркотиків суперечить офіційним даним МОЗ і МВС, згідно з якими кількість людей, які лікуються від наркозалежності або вчиняють злочини, пов'язані з обігом наркотиків, щороку знижується.

За даними дослідження, на «Гідрі» зареєстровані 2,5 млн акаунтівв, 393 тисячі з них зробили за час існування майданчика хоча б одну покупку. При цьому, як стверджує видання, число користувачів щороку зростає.

Також, згідно з дослідженням, лідером щодо наркотиків, які заховані в «сховах» (продавець упаковує товар і закладає в непримітному місці – ред.), стала столиця РФ. У них лежали наркотики на 150 млн рублів. Друге ганебне місце посів Санкт-Петербург (66 млн рублів). Загальна сума таких «сховів» – 348 млн рублів (5,52 млн доларів), підрахував «Проект».

Зазначимо, «Гідра» виконує роль посередника між продавцями і покупцями в Інтернеті. Крім наркотиків, на майданчику можна купити підроблені купюри, хакерські послуги, фальшиві документи та інші заборонені товари. За цей рік платформа заробила 1,4 млрд рублів.

Раніше «Вголос» писав, командування російських терористичних збройних формувань продовжує практику набору у свої лави найманців, хворих на гепатит, СНІД, алко- і наркозалежність.

ІА "Вголос": НОВИНИ