На сайті Постійної палати третейського суду у Гаазі 10 червня опублікували позиції України та РФ про юрисдикцію Арбітражного трибуналу у справі щодо прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях і у Керченській протоці.

Про це повідомляє МЗС України.

Зокрема, Росія наполягає, що трибунал не має юрисдикції щодо позову України, оскільки він не може визначати, яка держава є суверенною щодо сухопутної території Криму.

Україна заперечує, що з моменту розпаду Радянського Союзу в 1991 році є загальновизнаним (в тому числі і Росією), те, що Крим є частиною України.

«Саме цей беззаперечний статус визнано міжнародною спільнотою та Генеральною Асамблею у своїх резолюціях», - підкреслює МЗС.

Разом з тим у зовнішньополітичному відомстві наголошують, що спір, який з 10 по 14 червня розглядається Постійною палатою третейського суду у Гаазі, серед іншого «стосується крадіжок Росією вуглеводних ресурсів та надр на мільярди доларів, її узурпації прав регулювати рибальство, що позначилося на сотнях кустарних і промислових риболовних підприємств, і її втручання в транзит через міжнародну протоку, яку щорічно відвідують майже 20 000 суден».

Також спір стосується порушень Росією UNCLOS (Конвенції ООН з морського права). Мета України у цьому арбітражі отримати відшкодування за цю серйозну морську шкоду.

Росія заявляє у трибуналі, що Азовське море і Керченська протока, нібито, є її внутрішніми водами, і ця позиція базується на заявах російської сторони, що правовий статус Криму, нібито, змінився (йдеться про анексію Криму, проголошену Москвою 18 березня 2014 р. за підсумками «референдуму» 16 березня).

Представники РФ також намагаються переконати трибунал, що вимоги України непрямо передбачають делімітацію морських кордонів, а це питання виключено з юрисдикції Трибуналу статтею 298(1) (А) UNCLOS. Проте, і такі заперечення Росія будує на припущенні, що вона має право на територіальне море, виключну економічну зону і континентальний шельф, що простягається від Криму (тобто відправною точкою є, нібито, приналежність Криму Росії).

Постійна палата третейського суду в Гаазі сьогодні розглядала справи за позовом щодо порушення Росією Конвенції ООН з морського права в Чорному та Азовському морях і в Керченській протоці. Сьогодні свої аргументи в суді озвучила Росія. Відкритою була лише вступна частина виступу представника Росії у суді. Слухання за закритими дверима ініціювала РФ.

Нагадаємо, що РФ вважає, що Україна зловживає міжнародними інструментами боротьби з фінансуванням тероризму та расовою дискримінацією для досягнення власних політичних цілей

ІА "Вголос": НОВИНИ