На місці концтабору «Шталаг 328» у Львові, де утримували понад 280 тисяч військовополонених у період німецької окупації у 1941- 1944 роках, повинен бути історико-архітектурний меморіал, а не розважальні комплекси.

З також заявою до депутатів Львівської обласної ради звернулися представники громадських організацій «Меморіал», «Українська справа», ЛОО КУН та громадські діячі.

Вони нагадали, що на Цитаделі у Львові закатували понад 140 000 тисяч в’язнів, серед яких були і українці, і представники різних народів Європи. Саме тому «Цитадель» у світі називають  місцем пам’яті всіх народів Європи.

Як повідомив «Вголосу» дослідник українського визвольного руху ХХ століття, голова Львівської обласної організації Конгресу українських націоналістів Микола Посівнич, розпорядження про створення історико-архітектурного комплексу «Цитадель» видав міський голова Львова Василь Куйбіда ще у 1994 році. Проте зараз на місці концтабору та поховань закатованих полонених стоїть тільки хрест.

«Там потрібно хоча б окультурити вхід. Не можуть бути навколо хреста такі хащі», - каже історик.

Окрім того, на його думку, варто провести розкопки занедбаних поховань.

У зверненні, яке подали активісти до депутатів облради, говориться, що «сучасна повзуча забудова всередині фортечного комплексу, на місцях недосліджених масових поховань часу Другої світової війни, зруйнує історичну привабливість та стане наругою над пам’яттю про людей, невинно замордованих нацистським та комуністичним злочинними режимами».

За словами голови комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Святослава Шеремети, він неодноразово говорив про необхідність створення меморіального простору на «Цитаделі», але поки що жодних рішень міської влади не бачив.

«Це ганьба для Львова, що таке місце досі не вшановане. Важливо не допустити подальшу забудову цієї території та облаштувати меморіальний простір, встановити інформаційні таблиці. Місце для меморіалу є, але має бути розроблена концепція такого проєкту. Тому ми на спільному засіданні двох комісій обласної ради напрацюємо певні рішення, звернемося до міської ради, громадськості, фахівців, щоб реалізувати цю ідею і тим самим виправити історичну несправедливість», - каже Святослав Шеремета.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», минулої п'ятниці у Львові вивезенням скульптур «батьківщина-мати» та «червоноармієць» завершили демонтаж монументу слави у Львові. Під час демонтажу у підніжжі однієї зі скульптур знайшли капсулу з прізвищами тих, хто їх виливав та встановлював.

ІА "Вголос": НОВИНИ