Під час демонтажу скульптури воїна з монументу слави на Стрийській у Львові фахівці знайшли невелику металеву капсулу.

Про це «Вголосу» повідомила завідувачка інформаційно-освітнім сектором музею «Територія терору» Дарія Ківер.

За її словами, це була запаяна капсула розміром, як аркуш паперу А3. Вочевидь, її встановили туди у сімдесятих роках минулого століття, коли споруджували цей меморіальний комплекс. 

«Ми звернулися до фахівців з поліції та з надзвичайних ситуацій, аби вони визначили, чи не може там бути вибухівка або ж щось інше, небезпечне. Вони дозволили нам її відкрити», - каже працівниці музею.

То ж металеву капсулу розрізали «болгаркою». І виявили там аркуші паперу з іменами людей.

«Перший список складається зі 108 імен та називається «Список передовиков производства Львовского паравозо-вагоноремонтного завода имени ХХІІ съезда КП Украины». Це – просто імена та прізвища. Інший список містить 54 імені - «Список передовиков производства, ветеранов труда и войны, участников освобождения и восстановления промышленности г. Львова». Тут вже є роки народження та посади цих осіб», - каже Дарія Ківер.

Оскільки скульптури свого часу виливали на Львівському паравозовагонному заводі, то музейники вважають, що саме працівники цього підприємства вирішили таким чином увіковічити свої імена, вклавши зазначені списки у капсулу.

Зараз знахідку опрацьовують працівники архіву музею. І, можливо, вони знайдуть та сконтактуються з тими, чиї імена є у списках.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», минулої п'ятниці у Львові вивезенням скульптур «батьківщина-мати» та «червоноармієць» завершили демонтаж монументу слави у Львові. 

ІА "Вголос": НОВИНИ