Контррозвідка Служби безпеки України нейтралізувала в Гірнику Донецької області російську агентурну мережу, що складалася з місцевих жінок, яка працювала на фсб рф та на найманців групи «Вагнер».

Про це повідомила Служба безпеки України.

Трьох громадянок України та громадянку росії викрито на державній зраді та несанкціонованому поширенні інформації про розміщення Збройних Сил України

За даними СБУ, жінки були завербовані до 24 лютого 2022 року, але перебували в «режимі очікування».

У серпні 2022 року громадянка України, яка до початку повномасштабного вторгнення проживала у м. Гірнику Донецької області, а потім переїхала до держави-окупанта, погодилась на співпрацю зі своїм колишнім земляком – учасником групи «Вагнер». 

Також, жінка залучила трьох знайомих мешканок м. Гірника, одна з яких має російське громадянство.

Упродовж року жінки збирали та надсилали їй через Telegram текстові повідомлення, фото- та аудіофайли та скріншоти Google Maps щодо об’єктів у Покровському районі, а також про напрямки руху техніки та озброєння ЗСУ.

Зрадниці намагалися виявити й «злити» напрямки вильотів бойової авіації ЗСУ, у тому числі ударних гелікоптерів під Авдіївкою.

Отримані дані українка, що живе в росії, оперативно пересилала своїм кураторам.

СБУ затримала жінок під час збору ними розвідданих та встановили особу резидентки (старшої) ворожої групи. На початку повномасштабного вторгнення вона виїхала до РФ, де і координувала агенток.

Трьом жінкам повідомлено про підозру за поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України чи інших збройних формувань України

Їм обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Планується повідомлення про підозру четвертій фігурантці, яка переховується від правосуддя в Росії.

Триває розслідування. Зловмисницям загрожує довічне ув’язнення.

ІА "Вголос": НОВИНИ