На Львівщині лише 53% немовлят провакцинували від поліомієліту, показник імунізації дітей від 1 року є ще гірший – лише 40%.

Епідеміологи закликають владу посилити контроль за вакцинацією населення проти поліомієліту.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала головна епідеміологиня Львівської області Наталія Іванченко-Тімко.

Як зазначила епідеміологиня, ситуація з вакцинацією від поліомієліту в області невтішна.

«За підсумками дев’яти місяців 2021 року на Львівщині від поліомієліту провакцинували тільки 53,1% немовлят, тоді як показник імунізації дітей віком від 1 року є ще нижчим і становить 40,6%.

Ревакцинація поліомієліту малюків у 18 місяців сягла лише 45,2%, у 6 років – 44,9%, у 14 років – 44,8%»,  – зауважила вона.

І наголосила, що така ситуація неабияк непокоїть епідеміологів, адже для досягнення колективного імунітету щепленнями має бути охоплено 95% дітей.

Як пояснює Наталія Іванченко-Тімко, такий низький рівень імунізації не дозволить вберегти від зараження, якщо на Львівщині з’явиться людина, яка буде виділяти вірус поліомієліту.

«Чим це небезпечно? Приїде хтось на територію області, хто буде виділяти поліовірус, і знайдуться сприйнятливі незахищені люди, які можуть захворіти та заразити інших невакцинованих. А це вже страшно. Кожен десятий хворий буде мати паралічі. Хтось не зможе дихати, хтось загине. Не треба повертатись у минуле, у довакцинальний період. Людське життя – безцінне, за нього варто боротися», – зазначила епідеміологиня.

Також Наталія Іванченко-Тімко закликала місцеву владу посилити роз’яснювальну роботу і контроль за вакцинацією населення проти поліомієліту.

Як писав Вголос, у Закарпатській області виявили поліомієліт. Недугу підтвердили після того, як почали розслідувати виявлений випадок інфекції в невакцинованої дитини з Рівненської області. Дитина разом з сім’єю відпочила на Закарпатті.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ