11 громад Львівщини не охоплені системою сповіщення цивільного населення під час надзвичайної ситуації.

Про це сьогодні, 16 лютого, під час позачергового засідання Львівської обласної ради, повідомив директор департаменту з питань цивільного захисту Львівської обласної держадміністрації Ігор Туз.

За його словами, сирени-ревуни, які раніше використовували для інформування населення на випадок ядерного вибуху, на сьогодні не відповідають сучасним вимогам. Тому їх замінюють новими сиренами.

«Сучасні сирени мають можливість протягом 45 годин сповіщати про небезпеку. У них є автономне живлення, то ж їм відключення електрики чи щось інше не заважає працювати. Проте вони не тільки гудять, а надають певну текстову інформацію. П’ять хвилин йде гудіння, потім розказують, яка є небезпека і що треба робити саме зараз», - каже він.

Ця система здатна одночасно сповіщати на території 46 громад. Хоча, за словами Ігоря Туза, стовідсотково вся територія Львівщини не охоплена цією системою сповіщення. Так, ще є 11 громад, де ця система не працює.

«Хоча керівництво цих громад отримує інформацію. А вже на місцях вони самі вирішують як сповіщати населення. Залучають, приміром, священників», - зізнався він.

А щоб святі отці не бігли до церкви бити у дзвони, чиновники облради просять у депутатів ще 1,5 млн гривень для облаштування цієї території електронними сиренами.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», начальник штабу з питань антитерористичної діяльності при СБУ у Львівській області Руслан Бішко заявив, що Львівська область перебуває у сірому рівні терористичної загрози.

Також, за словами представника МЗС України у Львові Андрія Глушка, у Львові продовжує функціонувати консульство Росії.

ІА "Вголос": НОВИНИ