Понад тисячу бджолиних сімей (в одній сім'ї може бути біля сто тисяч комах) загинуло у селах Бродівської громади.

Як стверджують у листі до редакції у волонтерській ініціативі «Бджолярі Малого Полісся» з міста Броди Золочівського району, загибель бджіл почалася 28-го квітня, після того як поля обробили аграрії.

Волонтери повідомили, що саме 28 квітня вранці кропили поля на Бродівщині, а вже в обід пасічники помітили мертвих бджіл. Після отруєння минуло більше тижня, проте комахи продовжують гинути.

Мертвих бджіл оглянули у Львові в лабораторії і підтвердили, що вони загинули не від інфекції, а від отруєння.

У понеділок, 8 травня, у Бродах бджолярі зустрілися з представниками місцевої влади і аграріями. Влада обіцяла допомогти постраждалим. Аграрії свою вину заперечували. Пасічники написали заяви в поліцію.

Найбільше постраждали пасіки в селах Глушин, Косарщина, Пониковиця, Суходоли, Голосковичі, Ковпин Бродівської громади. Територія, де фіксують нові випадки загибелі бджіл, збільшується. Вже загинули мільйони комах, вимерли цілі бджолині господарства, люди скаржаться на погане самопочуття. Бачили також мертвих птахів.

Від загибелі бджіл постраждали не лише пасічники. Запилення рослин бджолами впливає на їхню врожайність. Всі, хто вирощує фрукти та овочі для себе чи на продаж, зазнають втрат від цього отруєння.

Торік влітку в цих же селах також було масове отруєння і загибель бджіл. Тоді аграрії свою вину не визнали, збитки не відшкодували, а бджолярі не змогли довести справу до суду.

У місцевості, де сталося екологічне лихо, землі обробляє аграрна компанія «Західний Буг». Юрист та агроном підприємства вину компанії заперечують.

Вартість однієї бджолосім’ї становить орієнтовно 10 тис грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ