Вовки в Карпатах пристосувалися до життя коло людей. Тому під час сніжних зим їх можна побачити коло людських осель.

Про це «Вголосу» розповів старший науковий співробітник інституту екології Карпат Андрій-Тарас Башта.

За його словами, зараз, коли на Львівщину насунули сильні морози та сніги, олені та косулі мігрували в місця, де є більше їжі, вовки підійшли до людей у пошуках здобичі.

«Зазвичай їхня здобич коло людей – вівці та собаки. Проте до овець вовкам важко добратися. Адже худобу люди ховають та закривають у хлівах. А ось собаки або бігають, або ж сидять у буді на ланцюгах. То ж саме їх і полюють вовки», - каже зоолог.

Андрій-Тарас Башта згадує, що кілька років тому у селах були випадки, коли вовки витягали собак прямо з буд. Тепер таких випадків вже менше. Вочевидь, люди також ховають і домашніх улюбленців.

Водночас за його словами, людям боятися нападу вовків не варто.

«Вовки не розглядають людей як здобич. Понад те, вовки навчилися розрізняти серед людей мисливців. І ніколи не потрапляють їм на очі. Мабуть, хижаки відчувають запах зброї й ховаються», - говорить він.

Фахівець нагадав, що тварини дуже тонко відчувають людей. І вовк швидше помітить людину, ніж людина вовка. То ж, якщо люди побачили цих хижаків, це означає, що вони їх не бояться.

«Вовки вже призвичаїлися до людей. І можуть жити поряд, хоча люди цього можуть і не знати. Так, неподалік від людських осель можуть влаштовувати собі лігва старі та досвідчені вовки. Вони вже занадто старі та слабкі аби полювати на лісову звірину. А ось забрати собаку з господарства чи якусь іншу свійську тварину – можуть», - зазначає Андрій-Тарас Башта.

Також вовки можуть харчуватися відходами, які викидають люди, та жити на смітниках.

Зоолог каже, що вовки живуть зграями. В одній зграї є самка, яка веде всіх, альфа-самець та кілька їхніх дітей, які народилися минулої весни чи літа. Проте взимку у зграї можуть об’єднуватися кілька вовчих родин.

У лютому у вовків починається період спарювання. І наприкінці травня на світ народяться маленькі вовченята.

А зараз, якщо хижаки не знайдуть собі поживи, то мігрують в інші місця, де ще можна щось вполювати.

ІА "Вголос": НОВИНИ