Камери прихованої фіксації, встановлені у Національному природному парку «Сколівські Бескиди» зафіксували ведмедя, який треться об дерево, ніби танцює.

Як повідомив «Вголосу» старший науковий співробітник інституту екології Карпат Андрій-Тарас Башта, ведмідь коло цього дерева недаремно танцює: тут нанесено спеціальну мітку, яка приваблює клишоногих.

За його словами, рік тому в Україні втілили проект під егідою Франкфуртського зоологічного товариства, який має на меті вивчення генетичної різноманітності ведмедя на території Турківського та Сколівського районів Львівської області та Великоберезнянського району Закарпаття. То ж, аби зібрати ведмежу шерсть, на дерева нанесли спеціальні мітки з запахом.

«Ведмеді чутливі до цього запаху, труться об нього спиною аби виганяти паразитів. Натомість на деревах залишаються пучки шерсті», - каже зоолог.

Всього було поставлено близько сімдесяти міток. З цих місць фахівці протягом року збирали шерсть та відправляли на аналіз у Краків, де є можливість зробити генетичний аналіз.

«Це потрібно аби з’ясувати чисельність ведмедя. Адже візуальні спостереження чи спостереження слідів дають якусь інформацію: міряючи подушечки лап можна зрозуміти чи це один ведмідь, чи два йшли поряд. А генетичні аналізи дають чітку картину: чи це та й сама особина. Крім того, генетичні аналізи дають значно ширший спектр інформації, наприклад, з якої популяції батьки того ведмеді. І навіть деякі хвороби ведмедя можна ідентифікувати», - пояснює Андрій-Тарас Башта.

За словами фахівця за допомогою цих міток зібрали понад 150 проб.

Директор Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Приндак каже, що два дні тому працівники парку зняли інформацію з фото пасток. І на одній з них, яка встановлена в околицях села Коростів, виявили такого ведмедя, що танцює.

«Це поведінка ведмедя в природі, коли він почуває себе у безпеці», - каже він.

Також фото пастки зафіксували козуль, оленів та інших диких тварин, які живуть в парку.

Нагадаємо також, як повідомляв «Вголос», нещодавно прикордонники зустріли ведмедя на кордоні України та Румунії.   

ІА "Вголос": НОВИНИ