На Львівщині від ботулізму померла жінка.

Про це повідомила очільниця відділу моніторингу та реагування на небезпеки на надзвичайні ситуації Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Ірина Куліш.

За її словами, всього цього року у Львівській області зафіксовано п’ять випадків захворювання на ботулізм. З них один закінчився смертю пацієнтки.

«На жаль, потерпіла надто пізно звернулася за медичною допомогою – на сьомий день хвороби», - зазначила Ірина Куліш.

За словами генеральної директорки ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко, зараз, через знеструмлення, є ризик отруїтися продуктами, які стояли в холодильнику, що не працює.

Тому вона радить не готувати багатокомпонентні салати та не варити їжу величезними баняками.

«Варто готувати рівно стільки, скільки можете з’їсти одразу», - каже вона.

І якщо холодильник не зберігає потрібної температури, то продукти варто винести на балкон. Адже на вулиці – зимно.

«Наш організм – не смітник. Якщо сумніваєтеся у якості продукту, то не їжте», - закликає Наталія Іванченко.

Довідка.

Ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Читайте також у «Вголосі»: на Львівщині зафіксовано 19 випадків групових отруєнь їжею.

ІА "Вголос": НОВИНИ