На Львівщині від лептоспірозу померла 73-річна жінка. З початку року в області це вже другий випадок смерті від лептоспірозу – в серпні помер 30-річний чоловік.

Захворювання у жінки розпочалось гостро – з підвищення температури тіла до 38-40ºС, головного болю, блювоти, на другий день хвороби з’явився виражений біль в литкових та інших м’язах тіла, що є характерною ознакою лептоспірозу, жовтяниця, а також зменшилась кількість сечі. Ймовірною причиною захворювання був контакт з гризунами (кіт ловив мишей і приносив до помешкання захворілої). 
"Основною причиною важкого перебігу лептоспірозу та випадків смерті від даного захворювання є пізнє звернення за медичною допомогою", - наголошують медики.
З настанням холодів гризуни з вулиці переміщуються до помешкань людей, погребів та продуктових комор. Тож лікарі закликають власників домогосподарств подбати про захист помешкань, а у приміщеннях варто проводити дератизацію. Також лікарі нагадують про необхідність ретельного миття фруктів, овочів та рук, вживання води гарантованої якості!

Довідково: лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira .Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, ураження печінки, менінгіту (запалення мембрани навколо головного і спинного мозку) чи навіть смерті. Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше - гризунів. Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті із інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті. Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип. До того ж, часом захворювання може протікати безсимптомно.

ІА "Вголос": НОВИНИ