Сім лабораторно підтверджених випадків захворювання на “Дельта» штам коронавірусу зафіксовано у Львівській області.

Про це на сьогоднішньому брифінгу щодо епідситуації на Львівщині розповіла Наталія Іванченко, в.о. генерального директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ.

"З цих семи осіб двоє прибули з Росії, двоє – з Великої  Британії, одна – з США,  двоє людей – не покидали межі України. Одна з них -  мешканка Харківської області, яка перебувала на відпочинку на Львівщині, інша - особа старшого віку, що проживає в одному з районів Львівської області. Це виглядає, що відбулася внутрішньокраїнна передача”, - каже Наталія Іванченко.

Посадовець зазначає, що важливо, щоб людина, яка має ознаки гострого респіраторного захворювання, звернулась до сімейного лікаря для своєчасного обстеження.

Так ми можемо локалізувати процес і не дати можливості поширитись захворюванню”, - зазначає епідеміологиня.

Також Наталія Іванченко нагадує, що  Міністерство охорони здоров’я своїм наказом затвердило рекомендації, згідно з якими в окремих випадках можна вакцинувати дітей віком від 12 років.

Для вакцинації дітей потрібно звернутися до сімейного лікаря, який видасть довідку, що на момент звернення дитина здорова, рекомендовано проведення щеплення і  вказується  причина вакцинації. З цією довідкою батьки звертаються у пункт щеплення”,- пояснює лікарка.

За словами Наталії Іванченко, уже розроблено рекомендації, що заклади освіти зможуть працювати офлайн, якщо 80% працівників будуть вакциновані.

Це необхідність, адже «Дельта» частіше вражає дітей і молодих людей, а  серед них - найменше число провакцинованих”, - зазначає епідеміологиня.

Посадовиця додає, що також в Україні можуть вакцинуватися  і громадяни інших країн. Вакцина для них теж є безкоштовною.

Нагадаємо, що з семи випадків захворювання на “Дельта" штам коронавірусу у Львівській області, п’ять виявлено при перетині кордону в пункті пропуску в аеропорту.

Станом на сьогодні в закладах охорони здоров’я Львівщини перебувають 146 осіб з діагнозом COVID-19. Це становить 4,44% від усіх ліжок, які на сьогодні можуть бути використанні для надання допомоги хворим на коронавірус.

 9-го липня до сімейних лікарів з ознаками гострого респіраторного звернулось  306 пацієнтів.

 Провакциновано в області понад 420 тис. осіб, 160 тис. -  отримали дві дози вакцини.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ