За прогнозами синоптиків українська осінь не здивує нас ані стрімким зниженням температур, ані різким потеплінням. Так, до кінця жовтня очікується швидке чергування прохолодних повітряних мас, які будуть надходити з Атлантики.

«Кілька днів може бути теплих, як ми спостерігаємо сьогодні і будуть завтра. У межах 11-16 і 12-17 °C у денні години. Надалі буде надходити до нас холодніша повітряна маса», - розповідає т.в.о. начальника відділу метеопрогнозів Олена Смалюх.

А 21-го та 22-го жовтня погода на Львівщині буде вітряною.

Що нинішня осінь не настільки екстремальна, як була попередня розповідає і директор Львівського міського дитячого еколого-натуралістичного центру Ігор Антахович. Оскільки минулоріч у жовтні вже було достатньо холодно. І потім було різке потепління у листопаді та навіть грудні. На що не дуже добре реагували рослини та тварини.

«Цьогорічна осінь є доволі передбачувана і спокійна. Ті коливання температурні, які зараз є, коли вночі прохолодно, а вдень доволі темно. Це якраз абсолютно нормально. І ніяких особливих порушень в спокійному переході від літнього сезону до зимового. Як рослин так і тварин, не викликає», - каже Антахович.

Поруч з цим, частина вересня і жовтень є досить сухими. Тому деякі рослини відреагували на це тим, що повторно квітують. Наприклад, калина духмяна та вейгела.

«Калина природньо цвіте десь починаючи з лютого – тобто мала б почати квітувати після Нового року. А вейгела взагалі квітує на початку літа. Тобто це говорить про аномально сухий період, який рослини сприймають так само як і холоди. Вони думають, що пройшла зима і почалася весна», - підкреслює Антахович.

Щодо тварин, то вони до холодів ще не готові. Доволі яскраво забарвлені нині круині птахи, не пройшла ще лінька остаточно. Тож найближчі два тижні, мінімум днів 10, від’ємних температур і снігопадів експерт не передбачає. Але цей прогноз стосується виключно Львівщини.  Для міста Львова і околиць. Адже кілометрів сто у сторону Карпат – і ситуація вже зовсім інша. Оскільки там гори, рельєф вносить свої корективи. Там вже були снігопади і високі температури.

Коротка кліматична характеристика жовтня від Українського гідрометеорологічного центру.

За даними експертів,  середня місячна температура складає 6-13°, в Карпатах місцями 4-5° тепла.

    Абсолютний мінімум температури повітря - 4-16° морозу, у північних, центральних, східних областях та в Карпатах місцями 17-23° морозу, на півдні Криму 0-3° морозу.

    Абсолютний максимум температури повітря - 26-34° тепла, в Криму до 35°, на високогір′ї Карпат 20-21°.

    Середня місячна кількість опадів складає 29-54 мм,місцями у Львівській, івано-Франківській областях та горах Криму 64-84 мм, у більшості районів Закарпаття 86-106 мм, на високогір′ї Карпат 120-129 мм.

 

Олег Галів для ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ