Про це сьогодні, 10 березня, під час прес-конференції заявив заступник директора департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Середа, інформує кореспондент «Вголосу».

За його словами, онкологічні скринінгові центри буде створено на базі онкологічних лікарень у Дрогобичі, Червонограді, Самборі та Львові.

«Згідно з проектом щодо боротьби з раком шийки матки та грудної залози в регіоні, який фінансуватиме Світовий банк, для онкоцентрів у Дрогобичі, Червонограді, Самборі та Львові буде закуплено сучасні скринінгові мамографи, кольпоскопи, апарати УЗД», – підкреслив чиновник.

Окрім того, в лікувальних установах буде введено комп’ютеризований реєстр жіночого населення та забезпечено матеріалами для забору мазків цитологічного скринінгу захворювань шийки матки.

Проект передбачає й оновлення технічної бази Львівського регіонального онкологічного центру. Як зазначив заступник директора департаменту, тут буде встановлено діагностичне обладнання нового покоління і придбано лікувальне устаткування для операційних та моніторингу пацієнтів.

«Львівський регіональний обласний онкологічний центр – то є серце і мозок проекту. Через це ми плануємо значно підсилити технічну базу центру і довести її до європейського рівня», – зазначив Орест Середа і додав, що в рамках проекту буде придбано унікальне мамологічне обладнання, що дозволить діагностувати патологію грудної залози тоді, коли решта аналізів безсила.

Щодо сільських амбулаторій, то їх, за словами Ореста Середи, буде забезпечено всіма необхідними витратними матеріалами для проведення діагностики, комп’ютерним обладнанням, яке дозволить «вести» пацієнта на всіх етапах лікування.

Як писав «Вголос», Світовий банк виділив онкологам Львівщини $10 мільйонів кредиту.

ІА "Вголос": НОВИНИ