Уже наприкінці червня-початку липня мешканці Львівської області зможуть скористатися безкоштовними байдарками для сплаву річкою Західний Буг у рамках міжнародного проєкту «Єднає нас Буг – утворення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів». Новий байдарковий маршрут об'єднає три держави – Білорусь, Польщу та Україну.

Про це «Вголосу» розповіла радник голови Червоноградської районної ради Галина Крук.

Проєкт «Єднає нас Буг – утворення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів» – це міжнародний проєкт, розроблений у рамках Програми транскордонного співробітництва. Він передбачає створення двох байдаркових маршрутів річкою Буг на території 3-ьох країн: Білорусі, Польщі та України.

Робота над цим проєктом розпочалась ще у 2018 році і зараз перебуває на стадії завершення. Згідно з документами, до 3 липня, українська сторона повинна виконати маркування байдаркових маршрутів, добудувати Центр байдаркового туризму та оглядову вежу на Сокальщині.

За словами радниці голови Червоноградської районної ради Галини Крук, Центр байдаркового туризму ще у процесі будівництва, утім до нього вже прибули байдарки для сплавів. Їх закупила минулого року Сокальська районна рада, однак зі створенням Червоноградського району в межах реформи децентралізації, реалізація проєкту перейшла до Червоноградської районної ради.

"Ще минулого року Сокальська районна рада закупила ці байдарки: це є 24 двомісні байдарки і 10 одномісних байдарок. Справа в тому, що проєкт «Єднає нас Буг – створення двох транскордонних байдаркових туристичних маршрутів» спочатку реалізувався Сокальською районною радою. Після децентралізації, правонаступником Сокальської районної ради стала Червоноградська районна рада, тож реалізацію цього проєкту завершуємо ми", - додає вона.
Байдарками, які вже є у Центрі байдаркового туризму, зможуть скористатися всі охочі вже наприкінці червня-початку липня.
«Хоча,  ми вже й раніше почали надавати ці байдарки, але це ще не є системно, оскільки Центр байдаркового туризму, будівництво якого розпочала Сокальська районна рада, ще не завершений. Знову ж таки, через ці процеси децентралізації, зміну власника землі, зміну замовника договору, маємо такі-от бюрокритичні моменти. Його відкриття планується на кінець червня-початок липня 2021 року», - каже Галина Крук.
Також вона наголошує на тому, що у Центрі байдаркового туризму не займатимуться організацією сплавів, а лише безкоштовно надаватимуть в оренду байдарки.
«Ми надаємо безкоштовну можливість користуватися байдарками, для того щоб водний туризм розвивався і люди хотіли сюди приїжджати та ходити на байдарках, однак ми не організовуємо сплавів», - каже вона.
Утім за словами Галини Крук із закінченням реалізації міжнародного водного маршруту по Бугу таки планується кількаденний байдарковий сплав.
«У рамках проєкту буде організовано великий сплав, але тоді, коли його буде завершено. А тобто: коли міжнародний водний маршрут по Бугу буде ознаковано, коли добудується оглядова вежа та байдарковий центр. Відповідно, тоді ж і відбудеться кількаденний байдарковий сплав», - додає вона.

Більше про водний туризм у Львівській області читайте у матеріалі ІА «Вголос»:

Потік драйву та екстриму. Де цього літа вирушити у сплав

ІА "Вголос": НОВИНИ