Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла головний позаштатний спеціаліст департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з епідеміології Наталія Тімко, передає кореспондент «Вголосу».

Загалом щепленням проти поліомієліту впродовж трьох турів імунізації мають охопити близько 26 тисяч дітей області.

Як зазначила медик, щеплення проводять французькою вакциною у вигляді ін’єкції та живої поліомієлітної вакцини, що має відповідні сертифікати якості. 

«Якщо дитину ніколи не було щеплено проти поліомієліту, їй вводять вакцину у вигляді ін’єкції. Якщо це друге щеплення, то лікарі використовують оральну, живу поліомієлітну вакцину, яку вводять у ротоглотку дитини за допомогою спеціальної крапельнички», – пояснила Наталія Тімко.

Вона також додала, що отриману вакцину можна заморозити та розморозити до 10-ти циклів, але не більше.

«Нині є багато спекуляцій на тему замороження і розмороження вакцини проти поліомієліту. Згідно з керівництвом ВООЗ, поліомієлітну вакцину без жодних впливів на її якість можна заморозити та розморозити до 10-ти циклів. Окрім того, на кожному флаконі вакцини є термоіндикатор у вигляді круглої наклейки, на якій зображено квадрат. Поки цей квадрат світліший за кружечок, вакцину вважають якісною. І в цьому можуть пересвідчитися не лише медперсонал, а й батьки», – підкреслила спеціаліст.

Після розмороження вакцину зберігають у холодильнику за температури від +2 до + 8 градусів, у разі транспортування – у спеціальних сумках-холодильниках.

Як писав «Вголос», перший тур імунізації проти поліомієліту триватиме до 10 листопада.

Потім буде місяць перерви й почнеться другий тур.

ІА "Вголос": НОВИНИ