Сьогодні, 28 вересня, на Львівщині, на території Перемишлянського району,  зібрали останній у цьому сезоні урожай сорту винограду «Совіньє грі». Також цьогоріч вперше із грон, зібраних тут, робитимуть вино.

Про це повідомляє кореспондент «Вголосу».

«Це унікальний виноградник на території Західної України площею 1,5 га. Навесні 2016 року тут посадили 5100 саджанців морозостійких сортів винограду, які підходять до клімату Західного регіону. Їм комфортно навіть при температурі -28 градусів, - розповіла асистент керівника комплексу Edem Resort Наталя Котляр. - Це такі сорти як: «Соляріс», «Мускаріс», «Совіньє грі» та «Каберне кортіз». Це клони винограду, виведені та придбані у Державному німецькому інституті вина і виноробства, що у м. Фрайбург.

За її словами, тут вже третій рік збирають урожай винограду, проте цьогоріч  вперше із зібраних грон робитимуть вино.

Енолог Віталій Маланчук, який його виготовлятиме, каже: «З цього сорту можна зробити два види вина: біле і рожеве. А зібрали тут, до слова, близько 3-х тонн винограду».

Також чоловік каже: у майбутньому ж планують зібрати близько 10 тонн. Проте побоюються ранніх приморозків. Хоча у таких випадках згодом можна зібрати як мінімум 50% від запланованого урожаю.

«Також цьогоріч ми започаткували давню для виноробних народів традицію – збирати друзів та гостей для збирання винограду», - резюмувала Наталя  Котляр.

ІА "Вголос": НОВИНИ