Про це повідомила начальник львівського відділення ТОВ «Львівгаз збут» Руслана Музя під час прес-конференції сьогодні, повідомляє кореспондент «Вголосу».

Руслана Музя зазначила, що нову форму договору з постачальниками газу передбачає Закон України «Про ринок природного газу», який було ухвалено у квітні минулого року.

«Раніше постачанням, розподілом та транспортуванням газу займалась одна компанія – усім нам відомий «Львівгаз». Із 1 липня Постановою НКРЕ було надано ліцензію на постачання природного газу споживачам Львівської області товариству «Львівгаз збут». Компанія «Львівгаз» продовжує проводити транспортування блакитного палива, тобто технічну доставку газу по трубах до помешкань споживачів, обліковує цей газ згідно з показами лічильника, а «Львівгаз збут» займається продажем і збором коштів за цей продукт», – сказала Руслана Музя.

Вона додала, що така модель постачання та продажу газу діє у Європі – цим мають займатися різні підприємства. Оскільки відбувся розподіл повноважень і, відповідно до наступного пункту реформування ринку природного газу, було затверджено нові Правила постачання природного газу. Згідно з цим документом, було ухвалено новий Типовий договір на постачання природного газу населенню.

«Особливістю цього договору є те, що він – публічний. Раніше такі договори складали на папері й до кожного споживача працівники «Львівгазу» зверталися із проханням підписати документ. Зараз договір є публічним, його було опубліковано у друкованій пресі та на сайті 104.ua, а також оприлюднено в усіх відділеннях «Львівгаз збуту», – розповіла начальник львівського відділення товариства.

«Для того, щоб приєднатися до договору, споживач повинен підписати заяву на приєднання. Її мешканці Львівщини отримають у січні разом із рахунками за газ. У заяві є дані абонента, які нам доступні, однак їх треба перевірити і вказати те, що неправильно чи пропущено. Потім цю заяву треба повернути «Львівгаз збуту». Термін повернення документа не є коротким, це можна зробити протягом кількох місяців»,– додала вона.

Заяву на приєднання до Типового договору можна надіслати поштою, залишити в центрах обслуговування споживачів або передати контролеру під час його візиту.

У «Львівгаз збуті» зазначили, вартість газу для населення не змінюється, іншим став лише порядок надання послуг.  Наразі товариство є єдиним постачальником газу для населення на Львівщині, однак, відповідно до нового законодавства, згодом з’являться інші підприємства, які надаватимуть такі ж послуги, тож споживачі зможуть обирати, з ким укладати договори.

За словами начальника відділу супроводу клієнтів ТОВ «Львівгаз збут» Ольги Чабан, люди, які споживають газ та платять за нього, автоматично погоджуються з умовами Типового договору, однак чинне законодавство передбачає, що споживач повинен підписати заяву про приєднання до цього документа.

Як писав «Вголос», із 1 січня 2016 року ПАТ «Державний Ощадний банк» та УДППЗ «Укрпошта» запровадили додаткову комісію для мешканців Львівської області, яку стягують при оплаті за спожитий газ.

ІА "Вголос": НОВИНИ