Він вважає, що трагедія на шахті «Степова» сталась через системну недбалість керівників підприємства та порушення правил безпеки.

«Наприклад, один із гірників, який постраждав, зміг включитись лише в четвертий саморятівник, після цього він надавав допомогу іншим. Тобто, саморятівники виготовляються на окупованій території в Донецьку. І, наприклад, держпідприємство «Львіввугілля» на 42% забезпечене саморятівниками. Це просто неприпустимо», - зазначає Волинець.

Також Голова Незалежної профспілки гірників розповідає: на держпідприємстві «Львіввугілля» систематично розкрадали кошти. Сума сягала понад 20 млн грн щомісяця. Відповідно, замість поточних ремонтів обладнання чи модернізації шахти – кошти йшли комусь «в кишеню».

«Не купили елементарних засобів безпеки. Там застосовували кабель, який, згідно з правилами безпеки, ні в якому разі не можна було застосовувати. Цей кабель дав іскру. Не працювала система автоматичного контролю, як і автоматичний газовий захист», - каже Волинець. 

Зараз на шахті «Степовій» змінили директора. Він звільнився з посади ніби-то за станом здоров`я.

«Ви знаєте, десь через 2 тижні після початку аварії, коли її ще не ліквідували, була ініціатива нагородити кількох керівників шахти і цього підприємства. Незалежна профспілка гірників цього не допустила», - розповідає Голова Незалежної профспілки гірників. 

Також Михайло Волинець наголошує: на цей момент на державних підприємствах у вугільній галузі не зробили практично нічого для того, аби виправити таку критичну ситуацію. А ті, хто розуміє, в якому стані перебувають шахти – бояться нових аварій. Можливо, більш масштабних.


Прямий ефір «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ